Ljudje

Rumeni angeli, na pomoč!

Katja Božič
17. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kaj storiti, če obstanemo na cesti s pokvarjenim avtomobilom? Ena od možnosti je poklicati na pomoč »rumene angele«, kot pravijo v tujini mehanikom, ki pridejo v najtežjih trenutkih in pomagajo, ko smo v stiski.

Ni nerodnejšega položaja, vsaj za večino žensk, pa tudi mnogi moški niso izjeme, če obstanemo na cesti s pokvarjenim avtom. Po možnosti še v mrazu, snegu ali močnem dežju. Smola na kvadrat. Kaj storiti? Ena od možnosti je poklicati na pomoč »rumene angele«, kot pravijo v tujini mehanikom, ki pridejo v najtežjih trenutkih in pomagajo, ko smo v stiski. Z njimi smo se odpravili na kratko intervencijo.

Angeli našega nacionalnega avtomobilskega kluba s stoletno tradicijo – Avto-moto zveze Slovenije – priskočijo na pomoč v približno pol ure in hitro ugotovijo, za kakšno okvaro gre. Tako nas je v intervencijsko vozilo za pomoč na cesti, pravo mehanično delavnico – z avtom vred vredno okoli 50.000 evrov –, povabil štiriintridesetletni Miha Jamnik, ki je že petnajst let član ekipe AMZS. Marsikdo se ga bo spomnil tudi z reklamnih letakov AMZS. Na začetku je delal v mehanični delavnici, pozneje je bil voznik vlečnega avtomobila, zadnjih sedem let pa se ukvarja predvsem s pomočjo na cesti, mi je razložil, medtem ko smo se peljali k prvi stranki v Črnuče. Na intervenciji pa se nam je tokrat pridružil še glavni »rumeni angel«, predsednik AMZS Daniel Starman.

Klic prestrežejo v klicnem centru
Ko se znajdete v težavah, vaš klic na pomoč najprej prestrežejo v klicnem centru. V najbolj obremenjenih poletnih mesecih, ko ogromno ljudi potuje iz države, poleg tega pa imamo na obisku mnogo tujcev (AMZS namreč sodeluje z drugimi evropskimi avtoklubi), imajo na dan tudi do dvesto intervencij, nam je povedal vodja centra Pomoč na cesti Gorazd Kavčič. V navadnih delovnih dneh pa je klicev po vsej Sloveniji do 130. Na število vplivajo tudi letni časi – recimo zima, ko je zunaj petnajst stopinj pod ničlo in avtomobili kot po tekočem traku ne vžigajo –, prazniki in konci tedna, ko se ljudje odpravljajo iz urbanih središč, ter, ne boste verjeli, polna luna! Mehaniki imajo v svojem delovnem času od pet do petnajst intervencij na dan. »Popravila trajajo različno dolgo, od pet minut pa do cele ure,« pravi Miha. Človek bi pričakoval, da bodo njihovo pomoč bolj potrebovale ženske, ki znamo biti zaradi okvarjenega avtomobila precej izgubljene, razen če ne uporabimo svojih čarov, vendar Miha zatrjuje, da ni tako. Oba spola sta povsem enakovredno zastopana in le naključje je hotelo, da smo v vseh treh intervencijah pomagali ženskam.
 V Črnučah nas je pričakala gospa, ki jo je jutro presenetilo s prazno zračnico na avtu pred hišo. Vešč svojega dela, jo je Miha zamenjal v pičlih desetih minutah in hkrati napolnil še prazno rezervno zračnico. »Z njo nikar ne vozite več kot 80 kilometrov na uro,« jo je še opozoril, ko je popisal potrebne obrazce in se prepričal, ali je gospa članica AMZS. Pomagajo vsem, ki jih prosijo za pomoč, vendar je storitev za nečlane dražja od njihove letne članarine. »S tem spodbujamo članstvo,« nam je pojasnil Kavčič in dodal, da ima AMZS zaenkrat že 140.000 članov. Veliko, a po drugi strani – v primerjavi s podobnimi klubi drugod po Evropi – spet malo.

Več si preberite v Jani št. 37, 15.9.2009