Ljudje

Moški, ženska ali nekaj vmes?

Žana Kapetanović
29. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zgodba osemnajstletne Južnoafričanke Caster Semenya, sveže svetovne prvakinje v teku na 800 metrov, osumljene, da je hermafrodit - morala bo dokazati, da je ženska, če hoče obdržati medaljo - , je znova postavila v ospredje vprašanje interseksualnosti in drugih oblik spolne identitete.

Zgodba osemnajstletne Južnoafričanke Caster Semenya, sveže svetovne prvakinje v teku na 800 metrov, osumljene, da je hermafrodit –morala bo dokazati, da je ženska, če hoče obdržati medaljo –, je znova postavila v ospredje vprašanje interseksualnosti in drugih oblik spolne identitete. Sprijazniti se bo treba s tem, da spol ne more biti vedno nedvoumen in da interseksualnih posameznikov ni treba nujno »zdraviti«. Dejstvo, da je dvospolna delitev zgolj konstrukt zahodne civilizacije, bi danes težko zanikali, tako kot ni mogoče zanikati tega, da obstaja v biološkem smislu vsaj pet spolov, razvejanost interseksualnih stanj pa je tako rekoč neskončna.

»Nimamo besede pri lastnem spolu – ne smemo dvomiti o njem. Če si rojen s telesom z mešanimi spolnimi znaki, tvegaš, da te bodo razkosali, popravili, okrnili. Zdravnik ti preprosto pripiše spol, ti pa moraš nato z njim živeti,« pravi interseksualna Kate Borstein.


Ali fant ali punca!

Zahodna družba namreč zahteva uvrščanje oseb v spolno dihotomijo, kar pomeni, da zahteva, da ima moški penis in ženska vagino. »Celo kadar ima moški vagino in ženska penis,« pravi Harold Garfinkel v raziskavi Agnes. Zanesljivi znaki biološkega spola namreč niso vedno zunanja spolovila, spol določajo tako zunanje kot notranje genitalije, pa tudi raven hormonov, kromosomska kombinacija in sekundarne spolne značilnosti. Pri tem je vseskozi odprto vprašanje, katera biološka lastnost je bistvena, če se družabna merila za določitev spola ne ujemajo.

Na podlagi tega je mogoče sklepati, da je določitev biološkega spola kulturna konvencija, ne pa odsev naravnega dejstva, v svoji knjigi Ženska seksualnost opozarja Elizabeth Cowie. Avtorica našteva kar osem spolnih identifikacij: ženska, ki se identificira z žensko in si izbere moški objekt; ženska, ki se identificira z žensko in si izbere ženski objekt; moški, ki se identificira z moškim in si izbere ženski objekt; moški, ki se identificira z moškim in si izbere moški objekt. Obstajajo pa tudi ženska, ki se identificira z moškim in si izbere moški objekt; ženska, ki se identificira z moškim in si izbere ženski objekt; moški, ki se identificira z žensko in si izbere ženski objekt ter moški, ki se identificira z žensko in si izbere moški objekt.

Einar Weneger je prvi moški, ki si je dal operirati spol. V drami, ki jo snemajo ga bo igrala Nicol Kidman. 
 

Pravi in »nepravi«

Najbrž ste po vsem tem naštevanju malce zmedeni, tako kot boste bržkone še nekajkrat, ko boste prebirali ta članek. Zato vam bom poskusila te stvari malce bolje pojasniti...

Več v Jani št. 39, 29.9.2009 

 

 

Moški, ki je rodil otroka.Očka in mamica v enem!Thomas Beatie je transseksualni moški, torej rojen kot neoporečna ženska. Operativno in hormonsko se je dal spremeniti v moškega ter se poročil. Lani je rodil deklico in zdaj pričakuje drugega otroka. Z ženo, ki ni mogla zanositi, sta sklenila, da jima bo Thomas (s spermo darovalca) rodil tako želeno potomstvo.

 

 

 

Nesrečna tekačica Caster Semenya. Ženska? Moški? Ali oboje oziroma hermafrodit?   Bo komajda dobro polnoletna športnica žrtev dejstva, da zahodna civilizacija upošteva samo dva spola in noče priznati tega, da je biologija spolov bistveno zapletenejše vprašanje?