Ljudje

Jezik je najmočnejša mišica

Jana
30. 9. 2009, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Do leta 1982 je Cica Stele živela polno življenje.Po porodu pa je izbruhnila multipla skleroza, jo od peta do vratu popolnoma ohromila in prikovala na voziček.

Do leta 1982, ko sta se ji rodila dvojčka Ada in Jan, je danes 62-letna Cica Stele živela polno življenje. Poklicno je bila prevajalka v Jugoslovanskem centru za samoupravljanje, s srcem pa folkloristka in nekaj let celo predsednica Akademske folklorne skupine France Marolt. Po porodu pa je izbruhnila neozdravljiva bolezen, multipla skleroza, jo od peta do vratu popolnoma ohromila in prikovala na voziček. A kljub temu je Cica silno aktivna gospa, ki ji nikoli ne zmanjka dela in ji nikoli ni dolgčas.  
 
 

S fotografom negotovo potrkava na vrata doma za ostarele v ljubljanskih Fužinah. Nihče nama ne odpre, saj nama ne more. Ko vstopiva, na koncu svetle in prijetno urejene sobice zagledava s soncem obsijano gospo na invalidskem vozičku. V naslednjih urah nama je močno polepšala dan in upamo, da ga bo tudi vam, in ne samo enega. Cica je kot veliko sonce, ki daje upanje vsem, ki ga izgubljate.

Računalniški program ji je rešil življenje
Čeprav popolnoma negibna do vratu, njena najmočnejša mišica pa je, se zasmeje, jezik, je polna življenja. Zaposlena je od jutra do večera, in to s prevajanjem, pisanjem, z branjem knjig, brskanjem po internetu, s slikanjem in z druženjem s prijatelji in sorodniki.
A kako ji to uspeva, če je že od svojega 37. leta obsojena na ležanje ali sedenje, ne da bi lahko premaknila kateri koli del telesa razen glave?

 

Več v Jani št. 39, 29. 9. 2009

Tekst: TINA HORVAT, foto: JAKA KOREN