Ljudje

75 let Brigitte Bardot

Jana
8. 10. 2009, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V razstavnem prostoru Espace Landowski v bližini Pariza so pred nekaj dnevi odprli razstavo Brigitte Bardot, brezskrbna leta. Francozi so jo posvetili slavni sonarodnjakinji, ki je vplivala na življenjski slog več generacij. V življenju je počela marsikaj. Še kot deklica se je navduševala za ples, postala fotomodel, zaslovela je kot filmska igralka, se ukvarjala s petjem, drugi del življenja pa je posvetila boju za zaščito živali. Večkrat je vznemirila politično ozračje v državi z drznimi izjavami, ki so razdelile javnost. Pa tudi njeno zasebno življenje ni bilo nič manj razgibano.

V razstavnem prostoru Espace Landowski v bližini Pariza so pred nekaj dnevi odprli razstavo Brigitte Bardot, brezskrbna leta. Francozi so jo posvetili slavni sonarodnjakinji, ki je vplivala na življenjski slog več generacij.

V življenju je počela marsikaj. Še kot deklica se je navduševala za ples, postala fotomodel, zaslovela je kot filmska igralka, se ukvarjala s petjem, drugi del življenja pa je posvetila boju za zaščito živali. Večkrat je vznemirila politično ozračje v državi z drznimi izjavami, ki so razdelile javnost. Pa tudi njeno zasebno življenje ni bilo nič manj razgibano.

»Francija je bila po drugi svetovni vojni zelo umirjena in zaspana država, ki je predelovala leta okupacije,« je dejal avtor razstave Henry-Jean Servat, »Brigitte Bardot pa jo je vrgla v zrak. V primerjavi z zvezdami tistega časa je bila sveža, naravna in moderna. Takšna je bila na filmskem platnu in nič drugačna tudi v resničnem življenju.« Povedal je tudi, da je bilo predmete za razstavo težko zbrati, saj jih je slavna zvezda v glavnem že razprodala.
Skok med zvezde
Še dobro, da so na pomoč priskočili njeni prijatelji, na primer Alain Delon, ter jih nekaj odstopili. Igralkina kariera je bila bliskovita, uspeh pa velikanski. Čeprav je v trenutku postala simbol ženske lepote in čutnosti, ji za to ni bilo treba oditi v Hollywood, kjer so v tistem času uspevale največje zvezde, na primer Marilyn Monroe. Ostala je doma in videti je, da to Francozi pri njej še posebno cenijo. Zanje ni le seks simbol in znamenita igralka, temveč tudi narodni ponos. Charles de Gaulle je nekoč dejal, da je Brigitte Bardot prav tako pomemben izvozni izdelek kot Renaultovi avtomobili.
Ko  je bila Brigitte stara komaj 16 let, se je njen obraz že pojavil na naslovnici revije Elle. Seveda ni ostala neopažena. Čeprav so takrat poteze na njenem obrazu še izražale otroško mehkobo, je očarala vse. Na primer mladega in obetavnega režiserja Rogerja Vadima, ki je v njej hitro spoznal pravo igralko za svoje filme, pa tudi njenim čarom se ni mogel upirati. Razplet je znan. Par se je dve leti pozneje poročil, takoj ko je Brigitte dopolnila 18 let.
Pozneje se je BB poročila še trikrat. Z drugim možem je imela sina, a je materinstvo ni izpolnilo, zato je sinovo vzgojo raje prepustila moževi družini.
Film je ni zanimal
Do leta 1973, ko je Bardotova končala filmsko kariero, je posnela več kot 50 filmov. Vsi niso bili enako uspešni, med njimi je bilo veliko poceni romantičnih komedij, ki so vse po vrsti dobro izkoriščale igralkino čutnost, lepoto in čare, manj pa njene igralske sposobnosti. »Začela sem kot slaba igralka, in takšna sem tudi ostala,« je svoje filme sproščeno komentirala Bardotova, ki je tudi priznala, da je film v resnici ni nikoli zanimal. A to občinstva, še posebej moških, ni motilo. Vsi so jo želeli videti v razgaljenih prizorih, kakršni do takrat niso bili v navadi. Bardotova je bila en sam velik zalogaj poželenja. Kjer koli se je pojavila, so se prerivali fotografi, promet pa se je ustavil.
Umik v zasebnost
Po umiku iz medijskega sveta so se številni ukvarjali z vplivom Brigitte Bardot na takratno družbo. Sociologi so odkrivali njen vpliv na mlado generacijo, feministke so ji pripisovale posebno vrednost zaradi njene osvobojenosti in zavračanja tradicionalnih ženskih vlog.
»Brigitte Bardot niti malo ne zanima, kaj si drugi mislijo o njej,« je pred leti o njej zapisala znamenita pisateljica Simone de Beauvoir in ena prvih feministk. »Ko je lačna, je, z enako preprostostjo se tudi zaljubi, brez posebnih ceremonij. Počne to, kar ji je všeč, in to je za marsikoga moteče.«
Več kot je bilo različnih mnenj, manj se je Bardotova menila zanje. Umaknila se je na Azurno obalo in živela svoje življenje, ki ga je skoraj v celoti posvetila boju za pravice živali. Javno je pozivala znane osebnosti, naj prenehajo nositi krzno, in z vsem denarjem, ki ga je imela na voljo, podpirala akcije aktivistov za zaščito živali. Zato je prodala tudi precejšen del svojega imetja.
Zagnana borka
Brigitte Bardot se je večkrat oglasila tudi s svojimi političnimi stališči. Močno je odmeval izid njene knjige Jok v tišini, v katerem kritizira muslimanske običaje in francosko družbo, ki dovoljuje njihovo integracijo. Podobna stališča je izrazila že večkrat prej in si s tem nakopala veliko kritik. V enajstih letih je morala petkrat pred sodnika in plačati globo zaradi širjenja rasne nestrpnosti. A BB je vedno ostala neomajna in šla še korak dlje. »Ničesar ne obžalujem. Povem, kar mislim, in mislim to, kar povem,« je odločno dejala v enem zadnjih intervjujev. »V demokratični družbi mora imeti posameznik pravico, da se izrazi. Tako počnem tudi jaz, pa čeprav to komu ni všeč.« Kljub ostrim stališčem se Francozom ni zamerila. Po eni od anket jo ima za pozitivno osebo 68 odstotkov vprašanih.

Čeprav je BB živela v Franciji, središču svetovne visoke mode, se z njo ni nikoli zbližala. Veliko raje kot v prestižnih kreacijah se je oblačila bolj študentsko in preprosto, če že ni kazala večjega dela svoje kože, in hodila naokrog kar bosa. Videti je, kot da se ni nikoli zavedala svoje lepote ali kot da je ne bi želela obdržati. Tudi v zrelih letih ni nikoli niti pomislila na lepotne operacije in gub ni skrivala.

 

JANA 40/2009