Ljudje

Še vedno bombastičen!

M. Š.
13. 10. 2009, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Star in siv? Da. Poskočen? Malo manj kot včasih. Zarjavel? Nikakor! Tom Jones je na nedavnem koncertu na Dunaju dvignil na noge staro in mlado. Že v šestdesetih letih je spravljal v ekstazo horde žensk in očitno se temu »prekletstvu« ni mogoče izogniti.

Star in siv? Da. Poskočen? Malo manj kot včasih. Zarjavel? Nikakor! Tom Jones je na nedavnem koncertu na Dunaju dvignil na noge staro in mlado. Že v šestdesetih letih je spravljal v ekstazo horde žensk in očitno se temu »prekletstvu« ni mogoče izogniti. Nekaj prvih skladb smo še sedeli, nato pa je zapel Shes a lady (Ona je dama) in zgodila se je invazija žensk pred oder, kamor so letele tudi spodnjice. Tega je Tom Jones sicer navajen, ampak pri 69 letih mora biti to res poseben občutek, kaj?

Marsikdo si ni mislil, da bo pevsko legendo še mogoče videti na katerem izmed evropskih koncertnih prizorišč – gospod oziroma sir, rojen v Walesu, namreč ni najmlajši. Videti in slišati Toma Jonesa je res vredno – njegov glas je, presenetljivo, še vedno zelo močan in čist. Njegovi hiti so tako univerzalni, tako vsem dobro poznani, da se je v dunajski Stadthalle zaradi njegove glasbe ustvarilo vse čute prevzemajoče vzdušje. Iz skladbe v skladbo smo na označenih sedežih komajda še zmogli sedeti. Že pri vsem dobro znani Pussycat, pussycat, I love you skupina v ospredju ni zmogla več guliti sedežev, ko pa so se začeli prvi takti Shes a lady, se je zgodila že v uvodu omenjena invazija žensk. Kot reka so se zgrnile pred oder, med njimi v ospredju tudi nekaj Slovenk z rožami v rokah (pa pravijo, da smo sramežljive in zadržane?!), in nas vse dokončno prepričale, da je Tomova glasba preveč energična, da bi jo lahko poslušali sede.
Res ogromna dvorana se je spremenila v eno samo veliko zabavo. Tom Jones je dokazal, da nikakor ni za med staro šaro. Nisem verjela, da bo pri svojih 69 letih še izvajal seksi gibe z boki, ki so ga na začetku kariere tako proslavili in za katere je navdih dobil od Elvisa Presleyja, s katerim sta bila velika prijatelja. Nisem verjela, da lahko v takega gentlemana še poletijo spodnjice, vendar so! Vanj so na vrhuncu kariere med nastopi v Las Vegasu ženske metale celo ključe svojih hotelskih sob! A njegova glasba ni samo za ženske. Tudi moški del občinstva je vidno užival, plesal in žvižgal. »Tom je res car! Razmišljam, da bi se novembra odpeljal še na njegov koncert v Beograd,« mi je dejal eden izmed slovenskih navdušencev, pripadnik mlajše generacije, ki je Tomove pesmi odkril šele v zadnjem letu.
»A zakaj sem po 45 letih spet na odrih? Preprosto rad pojem in ljubim glasbo,« je Tom Jones povedal svoji rojakinji, novinarki. Res mu je treba verjeti. Vidi se, da na odru uživa, da je tam gori preprosto doma.