Ljudje

Ukinite onesnaževanje!

S. F.
31. 12. 2009, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Odgovarja Bojan Emeršič. Pa srečno!

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Odgovarja Bojan Emeršič. Pa srečno!

1. Leto 2009 si boste zapomnili po … 2. O čem se je letos govorilo preveč in o čem premalo? 3. Kateri vonj in okus v vas zbudita asociacijo na praznike? 4. Kaj vam je v prazničnih dneh najljubše in kaj vam gre najbolj na živce? 5. Bi o dnevih pred iztekom leta posneli, če bi bili filmski režiser, komedijo, melodramo, tragedijo, risanko ali burlesko? Kakšno vlogo bi v filmu dali sami sebi? 6. Kaj bi sporočili ali ukazali ljudem za leto 2010, če bi bili vladar sveta, ki bi ga vsi brezpogojno spoštovali in ubogali?

BOJAN EMERŠIČ

1. Letošnje leto si bom zapomnil po prvem rojstnem dnevu svojega sina, po njegovih prvih korakih, po lepih intimnih trenutkih z Viktorijo in po zanimivih trenutkih s prijatelji in kolegi v teatru in zunaj njega.
2. Veliko preveč se je govorilo o politiki, zdrahah v njej in o materialnih dobrinah in veliko premalo o tem, da se sreče ne pridobiva, ampak odkriva. Odkriješ pa jo navadno tam, kjer misliš, da ni ničesar.
3. Vonj po pomarančah, cimetu, maslenih piškotih in kuhanem vinu zagotovo vsakemu nariše pred oči božično smrečico.
4. Najljubše pri prazničnih dneh mi je, če imam čas zanje. Potem se jim z veseljem posvetim in v njih uživam. Uživam pri vsakem okrasku, pri vsakem piškotu, darilu in vsaki snežinki, ki pade na zemljo. Sovražim pa praznike, če zanje nimam časa. Potem delam vse na silo in samo zato, ker se spodobi.
5. Razumem vprašanje in njegov drzni namig. Človeško življenje in svet okoli njega vsekakor nista žanrsko opredeljena oziroma se po njem sprehajajo vsi našteti žanri, in to ne letno, ampak skoraj vsak dan. Zato bi v glavne vloge postavil ljudi, ki premorejo celovitost in karizmo, in posnel film o življenju, ki si ga zaslužimo. Samemu sebi bi namenil »epizodo povprečnega človeka«, ker jo že vse življenje pridno vadim.
6. Ukazal bi ukinitev vsakovrstnega onesnaževanja. Seveda bi poskrbel za okoljevarstvene ukrepe, ampak predvsem bi se posvetil medčloveškemu onesnaževanju. Prepovedal bi kakršne koli resničnostne šove, ukinil 99 odstotkov kolumnistov po raznoraznih tiskanjih medijih, parlament zmanjšal na desetsedežnega, preostale pa nagnal delat. Prepovedal bi samozadostni intelektualizem in skrajni primitivizem. To bi bilo kar dovolj za eno leto.