Ljudje

Dieta UKC Ljubljana

Renata Ucman
2. 3. 2010, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Že nekaj časa po spletu kroži priljubljena štirinajstdnevna shujševalna dieta ljubljanskega UKC. Tisti, ki so jo preizkusili, na medmrežju zatrjujejo, da je zares učinkovita in uspešno pomaga do okoli šest kilogramov manj v dveh tednih. Dietologinja mag. Marjetka Škorja iz UKC pravi, da zato, ker vsebuje malo ogljikovih hidratov, po sestavi obrokov je precej raznolika in z nekaj aktivnega gibanja na dan zagotavlja precej hitro izgubo odvečnih kilogramov.

Arhiv Svet24
Že nekaj časa po spletu kroži priljubljena štirinajstdnevna shujševalna dieta ljubljanskega UKC. Tisti, ki so jo preizkusili, na medmrežju zatrjujejo, da je zares učinkovita in uspešno pomaga do okoli šest kilogramov manj v dveh tednih. Dietologinja mag. Marjetka Škorja iz UKC pravi, da zato, ker vsebuje malo ogljikovih hidratov, po sestavi obrokov je precej raznolika in z nekaj aktivnega gibanja na dan zagotavlja precej hitro izgubo odvečnih kilogramov. Vendar stroka, poudarja, še vedno zagovarja počasnejše, dolgoročnejše in predvsem bolj zdravo izgubljanje odvečne teže, ki vodi do trajnejših uspehov.

V več zelo podobnih različicah 14-dnevna dieta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kakor so jo poimenovali na svetovnem spletu, v dveh tednih obljublja kar devet kilogramov manj. Tisti, ki so jo preizkusili, zatrjujejo, da so v dveh tednih namesto devetih v resnici izgubili od pet do šest kilogramov. A dieta obljublja uspeh le tistim, ki se je bodo dosledno držali vsak dan in se vsaj 40 minut na dan tudi aktivno gibali. Pravzaprav je to sedemdnevni prehranjevalni načrt, ki ga je treba v dveh zaporednih tednih ponoviti. Ne zahteva stradanja, ampak le disciplino in upoštevanje treh dnevnih obrokov, ki so določeni z vrsto hrane, a količinsko neomejeni. Seveda priporoča, da jih je bolje razdeliti na vsaj pet manjših obrokov na dan, torej vključno z dopoldansko in popoldansko malico, ki vsebujeta sadje ali zelenjavo. Najbrž je ta dieta od marsikatere druge mikavnejša tudi zato, ker v obrokih dovoljuje zelenjavo in sadje v poljubnih količinah, pa tudi zaradi poljubne velikosti zrezkov, ki naj bi bili zaradi manjše kaloričnosti pečeni na žaru. Dieta toplo svetuje, da odvečne kilograme in strupene snovi iz telesa med hujšanjem odplaknemo vsaj z dvema litroma vode na dan. Več v Jani, 2.3.2010