Ljudje

Mama z mišicami

Žana Kapetanović
16. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Metalka kopja Martina Ratej je nova zvezda slovenske atletike. Devetindvajsetletna slovenska rekorderka iz Atletskega kluba Šentjur je tretja na svetovni lestvici v metu kopja (67,16 metra), prejšnji teden pa je na drugem letošnjem mitingu mednarodne lige AZS zanesljivo zmagala in znova dosegla enega najboljših izidov na svetu. Martina dokazuje, da je lahko tako uspešna športnica tudi skrbna mati dveh čudovitih sinov. Njena železna volja in motiviranost sta ji pomagali, da je ne samo dosegla uspehe in na trdne temelje postavila svoj dom, temveč da je tudi preživela dve družinski tragediji.

Metalka kopja Martina Ratej je nova zvezda slovenske atletike.
Devetindvajsetletna slovenska rekorderka iz Atletskega kluba Šentjur je tretja na svetovni lestvici v metu kopja (67,16 metra), prejšnji teden pa je na drugem letošnjem mitingu mednarodne lige AZS zanesljivo zmagala in znova dosegla enega najboljših izidov na svetu. Martina dokazuje, da je lahko tako uspešna športnica tudi skrbna mati dveh čudovitih sinov. Njena železna volja in motiviranost sta ji pomagali, da je ne samo dosegla uspehe in na trdne temelje postavila svoj dom, temveč da je tudi preživela dve družinski tragediji.

Martina je že kot prvošolka napovedala, da bo najboljša na svetu, le da takrat ta odločna, trmasta in nepopustljiva škorpijonka ni vedela, kje se bodo tako silovito izrazili njena volja in talenti. Čutila je, da je njena moč v telesu in železni volji, zato je oboje dokazovala na šolskih atletskih treningih in tekmovanjih. Ko je bil ustanovljen Atletski klub Šentjur, so jo uvrstili med nadarjene, najostrejše oko pa je imel nekdanji metalec kopja Andrej Hajnšek. V dekletcu, ki je za zabavo nenehno metala žogice, je zagledal bodočo metalko kopja, tega pri nas nezasluženo nekoliko zapostavljenega športa, ki pa je bil v antiki zelo cenjena atletska disciplina. Šentjurčan Andrej Hajnšek, Martinin trener, je še danes človek, ki najbolj verjame v njene sposobnosti. Njemu se je posrečilo, da jo je prepričal, da se mora k atletiki vrniti kljub vsem težavam, ki ji jih je prinašalo življenje, in kljub slabim finančnim razmeram, ki je spremljala ta vztrajni atletski tandem. 

Več v Jani št. 24, 15.6.2010