Zgodbe

Računalnik za vsakega otroka!

Jana
16. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Računalnik je v zadnjem obdobju postal nepogrešljivi spremljevalec naše vsakdanjosti in življenja brez te naprave, ki omogoča dostop do vesolja informacij, si skorajda ne moremo več predstavljati.

Toda za to, kar je za nas postalo tako samoumevno, so žal prikrajšani številni otroci, ki jim starši računalnika ne morejo kupiti. V humanitarni bazi Zveze prijateljev mladine Slovenije tako na »računalniški čudež« čaka več sto otrok. Njihovi stiski sta prisluhnili družbi Mobitel in Delo Revije, in tako je v dobrodelni akciji sodobne računalnike dobilo deset otrok na Primorskem in deset na Dolenjskem, en računalnik pa so namenili za pomoč svetovalcem TOM-telefona otrok in mladostnikov.

 

Družbi Mobitel in Delo Revije sta sodelovali v družbeno odgovorni akciji in Zvezi prijateljev mladine Slovenije podarili enaindvajset računalnikov, namenjenih otrokom iz socialno ogroženih družin. Da so njihovi prispevki prišli v prave roke, je poskrbela revija Jana. Otroci iz tako ali drugače ogroženih družin so namreč že tako izločeni iz okolja; ker nimajo računalnika, pa so prikrajšani še za učinkovit šolski pripomoček in komunikacijsko povezavo z okoljem, zato upamo, da lepega dne v humanitarni bazi ZPMS ne bo prav nobenega otroka več, prikrajšanega za to osnovno komunikacijsko in učno orodje.

Za prispevek k računalniškemu opismenjevanju otrok se je v imenu Zveze prijateljev mladine Slovenije zahvalila Anita Ogulin: »Računalnikov bodo nadvse veseli učenci in dijaki po Sloveniji, ki jih doslej še niso imeli, starši pa tudi ne možnosti, da bi jim jih kupili. Torej otroci, ki zaradi potreb po osvajanju ustreznega znanja brez računalnikov ostajajo prikrajšani tudi za spletne učne vsebine, socialne stike - za vse tisto, kar jim lahko omogoči ta danes že nepogrešljiva naprava.«

Glavni in izvršni direktor družbe Mobitel Zoran Janko je ob tej priložnosti poudaril skrb za sočloveka in še posebej za otroke ter izrazil iskreno željo, da bi otrokom računalniki čim bolje služili, saj je »znanje temelj prihodnosti, pravica do izobraževanja pa ena temeljnih človeških in še posebej otrokovih pravic«.

Željam se je pridružil tudi direktor in lastnik družbe Delo Revije, d. d., Matej Raščan, ki je še povedal: »Tudi osebno čutim veliko zadovoljstvo. Prispevki k računalniškemu opismenjevanju otrok so najboljša naložba za uspešno prihodnost.«

Foto: Šimen Zupančič