Ljudje

Koncert leta v Stožicah

A.M.S.
6. 10. 2010, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Legendarni kantavtor in klasik poetičnega rocknrolla Leonard Cohen je včeraj, v torek, 12.10., na težko pričakovanem koncertu v Ljubljani ne le napolnil ogromne dvorane, temveč tudi do konca navdušil do solz ganjeno občinstvo v Areni Stožice.

Legendarni kantavtor in klasik poetičnega rocknrolla Leonard Cohen je včeraj, v torek, 12.10., na težko pričakovanem koncertu v Ljubljani ne le napolnil ogromne dvorane, temveč tudi do konca navdušil do solz ganjeno občinstvo v Areni Stožice. 

76-letni Leonard Cohen je z zanj značilno skromnostjo in šarmantnim glasom in stasom ter še vedno odlično kodnicijo pred slovenskimi oboževalci (ki so se jim pridružili tudi številni iz tujine) navduševal kar dobre tri ure in pol. Besedila piše sam, v skoraj šestdeset let trajajoči karieri pa mu je uspelo ustvariti kultne hite kot so So Long Marianne, The Strangers Song, Sisters of Mercy in številne druge. Skoraj vse največje - pri čemer jih je na sebi lasten način kar nekaj priredil - smo včeraj v Stožicah tudi slišali.

Čeprav so mu pogosto očitali temačnost, je tudi včerajšnji nastop v Ljubljani dokazal, da to nikogar od milijonov njegovih oboževalcev niti najmanj ne moti. Vrhunski so tudi glasbeniki, ki ga na njegovih nastope spremljajo in celoten dogodek je zagotovo eden tistih, ki se bodo zapisali v koncertno-glasbeno zgodovino Slovenije. Ne nazadnje gre pohvaliti tudi organizatorje, saj je bil tehnično izjemno zahteven projekt brezhibno izpeljan. Zato ni pretirana ocena nekaterih kritikov, da je bil nastop Leonarada Cohena v Stožicah naverjetneje koncert leta.

Cohenova pesem Dance Me To The End Of Love je sicer ena najpogosteje izvajanih pesmi s strani drugih izvajalcev, saj je njeno priredbo doslej odpelo kar okoli 200 različnih pevcev. Za eno najbolj kultnih pesmi šteje tudi njegova Hallelujah. Ob številnih albumih je v Montrealu rojeni Kanadčan izdal tudi nekaj romanov in knjig svoje poezije, ki so se, tako kot same izvedbe pesmi, že zdavnaj vpisale v klasiko. Koncert v Stožicah je bil izjemna glasbena poslastica in najbrž tudi ena zadnjih priložnosti, da smo legendarnega glasbenika, pisatelja in poeta v živo videli v tem delu Evrope.