Ljudje

Stare prerokbe se uresničujejo

Lidija Jež
16. 10. 2012, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Fani Okič je ambasadorka miru in raziskovalka starih civilizacij; svoja spoznanja je popisala v šestih knjigah, v njenem računalniku pa so že nastavki za sedmo.

Raziskovala je kulturo Keltov, Inkov, Aztekov, pa položaj in vlogo žensk, ki se – kot pravi - od praskupnosti pa do danes nista spremenila; spremenila se je le ženska sama. Še vedno raziskuje uganke časa in zgodovine.

»Pravzaprav nisem nikoli povsem živela z zahodno civilizacijo,« pravi Fani Okič. In nikoli ni pokimala tam, kjer je odkimala njena vest. S tako etično držo je zmogla premagovati tudi napade in ponižanja, povezana z njenim raziskovalnim delom. Pokazala je, da je zgodovina pogosto precej drugačna od uradno priznane. Dokazov za to je ogromno, toda vlade in znanost jih skrivajo. Kljub temu prihajajo med ljudi podatki o osupljivih odkritjih, tudi o ljudeh gigantskih velikosti, o izjemnih dosežkih potopljenih civilizacij, pa dokazi o vzporednih svetovih na Zemlji in pod njo. To je izkusil ameriški admiral Byrth, njegovo poročilo Nixonu pa so »zaklenili za vedno« (tudi o tem piše Fani Okič v eni od knjig). Vse te informacije postopno le curljajo na dan. Resnica in laž imata skupno točko, poudari Fani Okič: »Ne da se ju skriti! Prej ali slej se razkrijeta v celoti.« Doda, da je današnji človek zaradi egoizma padel na etično dno in izgubil védenje. Predvsem o védenju – spoznanju kozmičnih zakonitostih, ki je vodilo stare civilizacije in napovedalo tudi današnji prelomni čas – je tekel najin pogovor.

Stare prerokbe se uresničujejo. V njenem življenju je bilo veliko zgodb, dogodivščin, očaranj in razočaranj – vsega skupaj za kar nekaj romanov. Od igrive deklice, ki ji ni ušlo nobeno drevo, preko mlade partizanke do socialne delavke in predvsem mame, babice ter prababice. Ter raziskovalke starih civilizacij. Opus del s to tematiko je zbegal oblastnike vseh vrst, pa tudi znanstvene kroge. Ti molčijo, z njenimi ugotovitvami se ne ukvarjajo; toda v sedanjem molku ni več čutiti ignorance, pa tudi posmeha ne. Ko je leta 2008 za Jano dejala, da se je čas zgostil in da nam ga bo zmanjkovalo, so jo pošiljali na psihiatrijo! Ob izidu knjig, ki zgodovino pokažejo v drugačni luči od uradno priznane, so se ji posmehovali, ji celo grozili. »Danes se stare prerokbe t. i. primitivnih ljudstev uresničujejo – in ob tem nikomur ne gre več na smeh!« pravi sogovornica. 


Več preberite v tiskani izdaji revije Jana (št. 42, izid: 16.10.2012).