Ljudje

Napovedovalec, ki mu ni para

Carmen Leban
22. 4. 2013, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vse kaže, da bo Bojan Makovec potoval tudi na olimpijske igre v Soči, saj ga je za uradnega napovedovalca predlagal sam predsednik FIS.

Slovenija se po velikosti ne bo nikoli mogla primerjati z velesilami, a skriva neverjetne potenciale. Športniki se kosajo z najboljšimi na svetu, v korak z njimi pa gre tudi Bojan Makovec, Ratečan, ki je kot uradni napovedovalec v Planici začel čedalje obetavnejšo kariero. Izkazal se je na svetovnih prvenstvih v smučarskih skokih in tekmah za svetovni pokal, nordijskih svetovnih prvenstvih, redno napoveduje hokejske tekme, uradni napovedovalec bo na Eurobasketu 2013. Vse kaže, da bo potoval tudi na olimpijske igre v Soči, saj ga je za uradnega napovedovalca predlagal sam predsednik FIS Gian Franco Kasper.

Z Bojanom se dobimo v Ratečah, kjer je kljub temu, da smo že pošteno zakorakali v pomlad, še obilo snega in nas okolje bolj kot na veliko noč spominja na čas okoli božiča. Že prvi stik je prijeten. Nasmejan in nabit z energijo o napovedovanju govori s takim žarom v očeh, da človek takoj ve, da je to njegovo sanjsko delo. Z napovedovanjem na športnih in drugih prireditvah se profesionalno ukvarja 13 let.

Kriv je Dolhar

»Ja, res je, brez heca. Leta 2000 je Branko Dolhar v imenu organizatorjev tekme za svetovni pokal v Planici povabil k sodelovanju tudi domačine iz Rateč in nas povprašal, v kakšni vlogi se vidimo. Eni so se odločili, da bodo teptali progo in pomagali pri pripravi letalnice, nekateri so si želeli sodelovati kot šoferji, jaz pa sem rekel, da bi bil rad napovedovalec. Malo so me sicer začudeno pogledali, so mi pa dovolili, da malo zabavam gledalce. Uradni napovedovalec je bil namreč že izbran.« Čast uradnega napovedovalca v Planici je  vrsto let pripadala Andreju Staretu, ki še danes komentira za nacionalko ter sem pa tja ustreli kakšnega kozla, denimo nosilca dveh medalj s svetovnega prvenstva Petra Prevca je preselil v Žiri.

Sneli so me izza šanka

»Stare je prireditev napovedoval tri dni, v nedeljo pa ga ni bilo, poslal je nekoga drugega, a organizatorji so kmalu ugotovili, da nalogi ne bo kos. Poiskali so me med občinstvom, kjer smo razposajeno praznovali največji slovenski športni dogodek, za menoj pa je bila tudi neprespana noč. V stolp, od koder se je takrat napovedovalo, sem prišel povsem nepripravljen, a imel sem srečo: ker sem smučarske skoke že od nekdaj redno spremljal, sem si kmalu v glavi uredil statistiko in 'padel noter'. Seveda sem imel tremo, le kdo je ne bi imel, a kljub temu sem bil po opravljenem delu zadovoljen s sabo. Za nameček je po končani prireditvi prišel k meni Branko Dolhar. Nikoli ne bom pozabil njegovih besed: Odlično si se odrezal, od zdaj naprej je Planica tvoja.« Takrat sem bil zaposlen v Turistično-informacijskem centru (TIC) v Kranjski Gori, povezoval sem nekatere prireditve v okviru službe ali kakšno v prostem času. Bil sem tudi pevec v glasbeni skupini, na nastopih sem kdaj tudi kaj povedal in sčasoma  opazil, da me ljudje z zanimanjem poslušajo.«

Opazili so ga tudi organizatorji iz češkega Harrachova. »Čehi so prišli v Planico in očitno sem jih prepričal, leto kasneje pa že napovedoval njihovo tekmo.« Napovedoval je tudi svetovni prvenstvi v nordijskih disciplinah v Liberecu na Češkem tar v italijanskem Val di Fiemme, pa na mladinskem svetovnem prvenstvu v turškem Erzurumu, napovedal je tudi prvo Prevčevo medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Predazzu. Še posebej je bil vesel povabila v Soči, tam je napovedoval na tekmah svetovnega pokala.

Bodo naslednja postaja olimpijske igre?

»Rusi naj bi me opazili in me seveda neuradno tudi stestirali, sedaj pa je vse v rokah nekdanjega ameriškega skakalca, odgovornega za medijsko produkcijo skokov na olimpijskih igrah Soči 2014, Krisa Seversona. Letošnji svetovni pokal v Sočiju je bil nekakšna generalka, končna odločitev pa naj bi bila znana maja. V posebno čast  si štejem, da me je organizatorjem olimpijade priporočil sam predsednik FIS Gian Franco Kasper. Ne bom tajil, da sem nad tem izjemno navdušen, to bi bil vrhunec moje kariere, vse, kar lahko dosežem,« je iskren 38-letni Ratečan, v čigar družbi človeku nikoli ni dolgčas. Prizna, da je konkurenca med uradnimi napovedovalci tako velikih in pomembnih športnih prireditev dokaj velika, še posebej ker vsaka država želi dati prednost svojim državljanom.


Več preberite v tiskani Jani (št. 16, izid: 16.4.2013).