Alter

Namesto kemije naj zdravi narava

Katja Božič
26. 7. 2017, 00.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»Že v času šolanja mi je bilo jasno, da v klasični medicini veliko stvari manjka. Odgovori in razlage so se mi mnogokrat zdeli skregani z zdravo kmečko logiko ali celo povsem neetični. Človek je v uradni medicini pogosto samo statistika, v kaj takega pa nisem mogla privoliti. Mi je pa klasično šolanje kljub temu dalo dobro osnovo za nadaljnjo pot,« Vesna Forštnerič Lesjak razlaga, zakaj kot magistra farmacije pravzaprav nikoli ni delala v lekarni ali farmacevtski industriji. V tujini se je izobraževala še iz naravoslovja po Goetheju in iz antropozofske farmacije in medicine po dr. Rudolfu Steinerju. Danes pa se ukvarja s pridelavo zdravilnih rastlin po biodinamični metodi (na družinski Ekološki kmetiji Forštnerič) ter z njihovo predelavo do naravnih in ekoloških prehranskih dopolnil in kozmetičnih izdelkov. »Komplementarna medicina v nobenem smislu ne zavrača klasične medicine, jo samo pomembno dopolnjuje,« pravi.

 Kako si pri pomoči ljudem pomagate s tradicionalnimi in klasičnimi metodami?

 Sama se nimam za zdravilko, zdravljenje raje prepuščam naravi sami, ki je veliko inteligentnejša od sodobnega, zgolj razumsko in materialistično usmerjenega človeka. Ljudem priporočim katerega od svojih zeliščnih izdelkov, kadar gre za lažje stvari, v primeru težjih indikacij pa jih napotim naprej na Hrvaško ali v Avstrijo k antropozofskim zdravnikom. Ti so uradni zdravniki z dodatno antropozofsko specializacijo in smejo predpisati pacientom zdravila tako uradne kot komplementarne medicine povsem individualno glede na potrebe človeka, ki ga tako obravnavamo celostno. Pri nas je to zaradi zakonodaje trenutno še vedno nemogoče, zaradi tega tudi še nimamo antropozofskega zdravnika in nas v tem pogledu prehitevajo celo Srbija, Hrvaška, Romunija, Gruzija ... Povezana sem z antropozofskimi zdravniki, farmacevti in naravoslovci po vsem svetu. Kadar je treba, za kakšnega zdravnika iz tujine izdelam antropozofsko zdravilo. Mnogokrat pa ljudi, ki se obrnejo name, pošljem tudi k njihovemu »klasičnemu« osebnemu zdravniku, kadar ocenim, da je to potrebno. Komplementarna medicina v nobenem smislu ne zavrača klasične medicine, jo samo pomembno dopolnjuje

 Kako?

 V antropozofskem razumevanju človeka tega sestavljajo fizično, živo življenjsko, duševno in duhovno telo. Klasična medicina, ki priznava zgolj fizično telo in je zato skrajnost materializma, zmore uspešno zdraviti zgolj bolezni in vzroke, ki so na fizični ravni, na primer poškodbe. Zato prakso zdravljenja v antropozofskih bolnišnicah kombinirajo npr. s klasično kirurgijo in medicinsko prvo pomočjo. Pri vseh drugih bolezenskih stanjih pa se upoštevajo tudi drugi trije členi človeka, pri čemer skoraj vedno pride v poštev antropozofsko zdravljenje z zdravili kot tudi s podpornimi terapijami (terapevtsko slikanje, plastično oblikovanje, zdravilna evritmija, biografsko preučevanje, govorna terapija, ritmična masaža). Antropozofska zdravila so rastlinskega, mineralnega, kovinskega in živalskega izvora ter lahko vplivajo na različne plasti človeka, saj smo z različnimi kraljestvi narave v specifičnih odnosih. Predpisujejo tudi zdravila uradne medicine, kadar zdravnik preceni, da jih pacient zaradi različnih vzrokov potrebuje.

Več v novi Zarji, 25.7.2017