Alter

Energije iz nedrij Zemlje

Primož Hieng
23. 5. 2017, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

10 najmočnejših zdravilnih točk Slovenije.

Energije iz nedrij Zemlje je naslov knjige, ki je spomladi razveselila vse, ki prisegajo na pomoč pri lajšanju zdravstvenih tegob z energijami matere Zemlje. Avtorja Primoža Hienga smo v Zarji že predstavili, zdaj pa smo ga prosili, da za vas pripravi deset najmočnejših zdravilnih točk Slovenije po svojem izboru. Če iščete idejo, kam konec tedna, se morda odločite preizkusiti blagodejno moč katere od njih; če pa ne, boste zagotovo dan preživeli vsaj na lepem izletu. Kar je zdravilno že samo po sebi.

V knjigi Energije iz nedrij Zemlje so zbrani pregledni opisi natanko sto energijsko bogatih krajev, parkov, gajev in točk. Knjiga je zastavljena kot turistični vodnik, saj ob vsakem poglavju prinaša še informacije o razdaljah med kraji, podatke za lačne in žejne, posebnosti vsakega območja in zanimivosti, ki si jih velja ogledati v okolici. Vodnik Energije iz nedrij Zemlje med drugim prinaša zapise o Hošnici, Javorski energijski poti, sv. Primožu nad Kamnikom, Sveti Trojici v Slovenskih goricah, gradu Vurberk, dolini Lurške Matere Božje v Lipici, Vrbjah pri Žalcu, Tunjicah, Lokvah in Kureščku.

Energijske točke v Hošnici pri Laporjah

Nekje na pol poti med Slovensko Bistrico in Poljčanami je vas Križni Vrh. Prav na vrhu naselja se cesta levo odcepi proti nekoliko skrivnostni Hošnici. Nasproti hiše z zeleno fasado (lastnice Jožice Onič) sta gozd in položen breg, kjer so leta 2003 odkrili zdravilne točke, ki jih je pregledal in potrdil radiestezist Igor Ziernfeld. Na območju Hošnice so odkrili 56 energijskih točk, ki so več kot vzorno označene s številkami in klopmi ter s tablicami z opisom bolezni in težav, pri katerih so te točke primerne za zdravljenje. Označen je tudi priporočljiv čas, ki naj bi bil primeren za zadrževanje na posamezni zdravilni oziroma energijski točki. Prav ob koncu poti je še izvir pitne in hladne vode, za katero pravijo, da je zdravilna, saj naj bi ugodno vplivala na prebavo.

Javorska energijska pot – Javorje

Strnjena vasica Javorje (560 m) z župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja ima lepo prisojno lego pod Javorniškim hribom nad povirjem reke Temenice. Že od nekdaj so Javorje priljubljena izletniška točka Litijanov. Vas je znana po Javorski energijski poti (tudi v Zarji ste že brali o njej), ki je vsekakor nekaj posebnega, saj je poleg zemeljske zdravilne energije tam tudi izjemno lepo urejena okolica, zasadili so številne zdravilne rastline in zelišča. Javorska energijska pot vključuje šest energijskih točk na kraju, kjer je v 4. stoletju pred našim štetjem živelo keltsko pleme. Tri točke imenujejo protistresne, objamete pa lahko tudi Javorski kamen in začutite njegovo pozitivno energijo. Zlasti je znana in priznana energijska točka za izboljšanje delovanja ledvic in sečil.

Zdravilne energije – Sv. Primož nad Kamnikom

Na strmi prisojni legi pod Veliko planino se kot dve golobici, ki sta se ustavili, da bi si oddahnili sredi tega gorskega sveta, svetita starodavni cerkvi sv. Primoža in Felicijana ter manjša cerkev sv. Petra. O cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom je poročal že Janez Vajkard Valvasor in zapisal, da je slovela kot romarski cilj. Tudi zdaj je to priljubljena točka za številne pohodnike. Ob poti k sv. Primožu stoji kapelica, ob kateri se je vredno spočiti in se napolniti z energijo. Območje sv. Primoža nad Stahovico pri Kamniku in dolino Kamniške Bistrice oziroma nad dolino Črne je energijsko izjemno močno. Na vrhu planine so močne energijske točke na južni strani cerkve sv. Primoža. Močna točka je pri križu nad cerkvijo sv. Petra, najmočnejša pa je južna stena cerkvice sv. Petra. Energija na tem območju vpliva na celoten organizem, še posebej na glavo.

Več v reviji Zarja št., 21. 23. 05. 2017