Zdravje

Recepti: Okusno in zdravo s šparglji

T.L. / revij Bodi zdrava
26. 5. 2024, 17.00
Deli članek:

Šop špargljev je kot šopek rož, vedno se jih razveselimo. In vnaprej vemo, da bomo z njihovo uporabo lahko hitro in okusno kuhali.

Profimedia
Šparglji bodo v veliko pomoč pri čiščenju telesa in pri krepitvi delovanja ledvic.

Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizkokalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. H kakovostni sestavi pripomorejo tudi minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina.

Profimedia
Pečen piščanec z rižem in šparglji

Pečen piščanec z rižem in šparglji

Sestavine (za 4 osebe):

Za meso:

4 piščančja stegna

sol

mleti poper

1 čebula

90 g masla

Za šparglje:

400 g zelenih špargljev

3 žlice olivnega olja

Za riž:

300 g polnozrnatega riža

sesekljan peteršilj

Priprava:

Piščančja stegna z vseh strani posolite in popoprajte ter jih položite v pekač. Olupite čebulo, jo narežite in dodajte mesu, polovico masla narežite na kocke, položite na stegna in pecite pri 180 °C približno 90 minut. Po pol ure piščanca obrnite in ga prelijte z vodo. Med peko meso prelijte z maščobo. Špargljem odrežite olesenele konce in jih v vroči ponvi prepražite na dveh žlicah olivnega olja ter začinite s soljo in poprom. Ko porjavijo, jih dajte na stran. Riž pripravite po navodilih na embalaži in ga zmešajte s sesekljanim peteršiljem. Stegna postrezite z rižem in šparglji, preostalo maslo pa uporabite za prelivanje.

Dreamstime
Spomladanska špargljeva solata s kozjim sirom in lešniki

Spomladanska špargljeva solata s kozjim sirom in lešniki

Sestavine (za 4 solate):

250 g špargljev

sol po okusu

1 limona ali limonov sok

olivno olje

200 g kozjega sira

mleti poper po okusu

150 g rukole in solate po okusu

100 g svežega graha

80 g kaljenega fižola mungo

6 velikih redkvic

1 mala bučka

100 g lešnikov

Priprava:

Šparglje očistite, razrežite na tretjine in jih približno 3 minute kuhajte v vreli osoljeni vodi. Po okusu lahko vodi dodate malo masla in belega vina. Ko so šparglji kuhani, jih vzemite ven in hitro ohladite v ledeni vodi. Nato zmešajte limonov sok in olivno olje v razmerju 2 : 4, da naredite preliv. Kozji sir narežite na manjše koščke. Šparglje začinite s soljo in poprom. Na krožnik razporedite solato, grah, fižol mungo, narezane redkvice in šparglje. Dodajte narezane bučke. Solato obložite s kozjim sirom, potresite s suho praženimi lešniki in pokapajte s prelivom. Na koncu dodajte rezine limone. Postrezite s popečenim kruhom.

Profimedia
Žepki z lososom, šparglji in sirom

Žepki z lososom, šparglji in sirom

Sestavine (za 4 osebe):

100 g lososovih filetov

150 g gavde

sol

poper

400 g ohlajenega listnatega testa

1 jajce

semena čije za posipanje

Za omako:

200 ml kisle smetane

1 limona

sol

poper

1 žlica olivnega ali hladno stiskanega sončničnega olja

4 vejice kopra


Priprava:

Špargljem odrežite olesenele konce, preostanek pa narežite na kolobarje. Lososu odstranite kožo in ga narežite na koščke. Sir narežite na kocke. Vse skupaj dajte v skledo, začinite s soljo in poprom ter premešajte. Iz testa odrežite 12 kosov (8 x 8 cm), robove premažite z razžvrkljanim jajcem, na sredino položite pripravljen nadev in oba konca združite ter pritisnite z vilicami. Kose položite na pekač, obložen s papirjem za peko, premažite z jajcem, začinite s soljo in potresite s semeni čije. Pecite pri 190 °C približno 20 minut. Zmešajte vse sestavine za omako, dodajte sesekljan koper in postrezite s pečenimi žepki.

Profimedia
špargljeva juha

Špargljeva juha

Sestavine:

Za juho:

2 žlici masla

3 šalotke, na tanko narezane

1 krompir, olupljen in narezan

650 g belih špargljev, olupljenih in narezanih na koščke brez olesenelih delov

1,5 l piščančje juhe

125 ml smetane za kuhanje

sol

mleti črni poper

Za konec:

​​zeleni šparglji

jedilni cvetovi

olivno olje


Priprava:

V večji ponvi segrejte maslo, dodajte šalotko in jo prepražite, dodajte krompir, šparglje in vse dobro premešajte. Pustite, da se prepraži, občasno premešajte. Mešanici prilijte juho in rahlo zavrite. Kuhajte do mehkega približno 15 minut. Pustite, da se juha nekoliko ohladi, nato pa jo s paličnim mešalnikom gladko premešajte. Zmešano juho vlijte v čisto ponev, rahlo zavrite, prilijte smetano in spet segrevajte do vretja. Solite in poprajte po okusu.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!