Bolje pozno kot nikoli

Z novim telesom pride tudi novi jaz. Ne obupajte!

M.K.
18. 2. 2024, 13.01
Deli članek:

Z začetkom leta si je veliko ljudi zastavilo cilj, da bodo letos shujšali in več telovadili. Čeprav smo že mesec in pol v novem letu, ni prepozno. Zato vam ponujamo nasvete, ki vam bodo prinesli podobo, kakršno ste si vedno želeli.

dreamstime
Med vadbo uvrščamo tudi hitro hojo, ples in podobne aktivnosti.

Statistika pravi, da od novoletnih zaobljub kmalu ne ostane veliko. Konec prvega tedna novega leta jih obupa četrtina, do februarja se jih preda že tretjina, junija pa jih vztraja le še polovica. S to črno statistiko vam seveda nočemo jemati poguma. Prav nasprotno, radi bi vas spodbudili, da bi gibanje postalo vaš celoletni užitek. In s pravim telovadnim načrtom vam to lahko uspe.

Počasi se daleč pride

Glavni vzrok, da nad pozitivnimi telovadnimi načrti prehitro obupamo, je ta, da si zastavimo previsoke cilje, z napornimi vajami, ki so povsem v nasprotju z našim doslej pretežno sedečim življenjem. Namesto tega bi s telovadbo morali začeti počasi, postopoma in jo vztrajno spreminjati v vsakdanjo navado.

Pospešite srčni utrip in dihanje

Če vadbo stopnjujete počasi, se telo nanjo lažje navadi, prav tako ni bolečin v mišicah, saj vanje postopoma priteka več kisika, medtem ko se ob nenadni intenzivni vadbi mišice zakrčijo in razvije se tako imenovani muskelfiber. Zdrav človek bi moral zmerno telovaditi najmanj 150 minut na teden, kar pomeni od tri do pet treningov po 30 do 60 minut. Ni nujno, da vadite v telovadnici in fitnesu, lahko kar doma, med vadbo ne nazadnje uvrščamo tudi hitro hojo, ples in podobne aktivnosti, ki pa vam morajo pospešiti srčni utrip in dihanje, saj brez tega ni nobenih koristi.

Izberite po svojem okusu

Tukaj predstavljeni telovadni načrt je samo ena od možnosti vadbe. Od vas je odvisno, katero aktivnost boste izbrali, svetujemo pa vam, da se odločite za takšno, ki vam je všeč in za katero boste z veseljem smuknili v telovadne copate in kratke hlače. Priporočamo pa vsekakor kombinacijo kardiotreninga in treninga za moč, med katerima si privoščite dan ali dva počitka, da se mišice lahko obnovijo in okrepijo. Tisti, ki želite s telovadbo izgubiti odvečne kilograme, pa pazite tudi na prehrano. Poskusite jesti čim več živil naravnega izvora, za shujševalni učinek (denimo pol kilograma tedensko) pa boste morali dnevno zaužiti 500 kalorij manj kot sicer.