Zdravje

Prednosti poletnih športov

Maja Krajnc / revija Bodi zdrava
19. 7. 2023, 17.00
Deli članek:

Poletje je odličen čas za uživanje v športnih dejavnostih na prostem. Poiskali smo nekaj športov, ki so še posebej primerni za poletje, in dodali nekaj njihovih prednosti.

Dreamstime
Plavanje

Plavanje

Plavanje je idealen šport za poletje, saj nam omogoča ohladitev v vročih dneh. Krepi mišice, izboljšuje vzdržljivost, koordinacijo in ne obremenjuje sklepov. A ne samo to: redno plavanje izboljšuje tudi kognitivne funkcije, kot so spomin, koncentracija in miselni procesi, ter je odlična sprostitev. Za to obstaja čisto racionalna razlaga: gibanje v vodi spodbuja sproščanje endorfinov (hormonov sreče), kar pomaga k izboljšanju razpoloženja, spodbuja občutek svežine in zvišuje raven energije. To pa še ni vse. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da gibanje v vodi spodbuja tudi pretok krvi v možgane. Plavanje je nedvomno odlična izbira za vse, ki si želijo celovitega pristopa k izboljšanju telesnega in duševnega zdravja.

Profimedia
Bazen, plavanje, plavalka

Kolesarjenje

Gre za odlično aktivnost, ki vam omogoča, da se odpravite na raziskovanje in uživate v naravi. Kolesarjenje krepi mišice nog, izboljšuje srčno-žilni sistem, spodbuja izgubo telesne teže in je prijetna oblika kardiovadbe. Kolesarjenje v pljuča in telo dovaja nov kisik, izboljšuje pretok krvi skozi organe, kdor redno kolesari, pa ima manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih in drugih bolezni.

Profimedia
kolo, kolesarjenje

Tek
Poleti je učinkovit način vadbe tek, ki ga lahko izvajate zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko so temperature nižje. Tek povečuje vzdržljivost, krepi mišice, spodbuja izgubo telesne teže in izboljšuje kardiovaskularno zdravje.

Dreamstime
Tek

Pohodništvo

V Sloveniji zelo priljubljeno pohodništvo vam omogoča, da raziskujete naravne lepote in hkrati uživate v aktivnosti na prostem. Ne samo da ob tej rekreaciji spoznavate čudovito naravo, ampak pohodništvo tudi krepi mišice, izboljšuje vzdržljivost, uravnava srčni utrip in koristi duševnemu zdravju.

Poleg mišic nog in trupa pohodništvo krepi tudi druge mišice v telesu, vključno z rokami in hrbtom. Pravzaprav lahko rečemo, da so pri tovrstni hoji angažirane vse mišične skupine. Hoja navkreber vključuje zadnjico, kvadriceps, stegenske mišice in meča, hoja navzdol pa boke, gležnje in jedro. Mišice rok in hrbta lahko krepimo s pohodnimi palicami ali nošenjem pohodniškega nahrbtnika, zato je dobro izbrati kakovostno pohodniško opremo. Poleg tega lahko preživljanje časa v naravi v nas prebudi tako želeni občutek umirjenosti. Kombinacija telesne aktivnosti in uživanja v naravi, na svežem zraku in v pozitivnem okolju vas lahko popelje v stanje ravnovesja in umirjenosti. Pohodništvo morda ne bo rešilo vseh vaših težav, lahko pa vas okrepi in pripravi na lažje spopadanje z vsakodnevnimi izzivi.

Dreamstime
Pohodništvo

Tenis

Tenis je odličen šport za poletje, saj omogoča, da se aktivno gibamo na prostem. Igranje tenisa krepi mišice, izboljšuje koordinacijo, vzdržljivost in povečuje hitrost ter agilnost.
Gre za odlično kardiovadbo, kjer se nenehno premikate, spreminjate smer in raztezate svoje telo. Z rednim igranjem tenisa boste opazili izboljšanje agilnosti in gibljivosti.

Veslanje na deski stoje (supanje)

Gre za priljubljeno poletno dejavnost, pri kateri stojimo na deski in veslamo. In kaj so prednost supanja? Krepi mišice celotnega telesa, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo ter koristi tudi duševnemu zdravju.

Prednosti vseh naštetih športov so izboljšanje fizične pripravljenosti, srčno-žilnega sistema in mišične moči. Poleg tega so aktivnosti na prostem odličen način za povezovanje z naravo, za sprostitev uma in zmanjšanje stresa.

BZ-nasvet: Pri vseh športih pijte dovolj vode, saj je hidracija v vročih dneh še toliko pomembnejša.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!