Zdravje

Ideje za hiter, zdrav in preprost zajtrk

Hana Zupan / revija Bodi zdrava
24. 4. 2023, 17.00
Deli članek:

Da se ne bo zataknilo že pri sami ideji za pripravo zajtrka, smo za vas pripravili nekaj nadvse okusnih receptov, ki vas bodo v začetek novega dne popeljali s pravim zagonom.

Shutterstock
Ideje za zdrav zajtrk

Zjutraj nam po navadi vsem zmanjkuje časa za tisto, kar je pravzaprav za naše zdravje najpomembnejše: za pripravo zdravega zajtrka. Tega nikar ne preskakujte. Izvolite nekaj idej.

POLNOZRNATI KRUH Z AVOKADOM IN JAJCEM

Sestavine:

- avokado

- sol

- limona

- olivno olje

- kruh

- 2 jajci

Priprava:

Najprej se lotite avokadovega namaza. Sadež zarežite po polovici in konca obrnite v nasprotni smeri, da boste brez težav ločili oba dela. Z žlico iz polovice sadeža izdolbite jedro, ga v posodi z vilicami dobro pregnetite, dodajte sol, poper in nekaj kapljic limonovega soka ter vse skupaj dobro premešajte. Ko je namaz pripravljen, ponev namastite z nekaj kapljicami olivnega olja in počakajte, da se površina segreje. Medtem tanko rezino polnozrnatega kruha prerežite na polovico in ju premažite z avokadovim namazom. Za konec na hitro pripravite še jajci na oko, ju položite na rezini kruha, posolite in popoprajte – in sijajen zajtrk je pripravljen.

Shutterstock
POLNOZRNATI KRUH Z AVOKADOM IN JAJCEM

JUTRANJE SANJE

Sestavine:

- jagode

- grški jogurt

- kosmiči

Priprava:
Jagode operite in narežite na manjše koščke. V kozarec v plasteh naložite jagode, nekaj kosmičev in nato še grški jogurt. Dobili boste okusen, zdrav in bogat prigrizek, ki si ga lahko naredite že zjutraj ali kot malico med obroki.

Shutterstock
JUTRANJE SANJE

OMLETA S ŠPARGLJI

Sestavine:

- šparglji
- jajca
- svež peteršilj
- olivno olje
- sol
- poper

Priprava:

Šparglje operite in jim odrežite spodnji, oleseneli del. Segrejte ponev, nanjo kapnite malo olivnega olja in specite šparglje. Medtem v skledico ubijte jajca in jih z vilicami ali ročno metlico žvrkljajte toliko časa, da beljak ni več viden, nato jajca solite in zmes zlijte v segreto ponev. Z robov ponve jajčno zmes potegnite na sredino in pri tem držite ponev nekoliko poševno, da tekočina steče proti robu. Postopek ponavljajte toliko časa, da se omleta povsod rahlo strdi. Nato omleto pustite pri miru, da se na spodnji strani rahlo zapeče. Po dobre pol minute ponev odstavite in na polovico omlete položite šparglje, vrhnji del pa z lopatko ali kuhalnico prepognite proti sredini. Omleto pred serviranjem potresite s sveže sesekljanem peteršiljem in že imate okusen obrok.

Shutterstock
OMLETA S ŠPARGLJI

KRUHEK Z RIKOTO IN MALINAMI

Sestavine:

- polnozrnati kruh
- maline
- rikota
- pinjole

Priprava:

Odrežite rezino kruha in jo premažite z rikoto. Dodajte nekaj malin, nato kruhek popestrite še s pinjolami.

Shutterstock
KRUHEK Z RIKOTO IN MALINAMI

LEDENA BOROVNIČEVA KREMA

Sestavine:
- 3 žlice semen čije
- 3–4 žlice kokosove moke (kosmičev)
- 3 žlice grškega jogurta
- 2 žlici vode
- 4–5 žlic zamrznjenih borovnic
- vanilja

Priprava:

Vse sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom. Po želji dodajte še ščepec cimeta.

Shutterstock
LEDENA BOROVNIČEVA KREMA

VEGETARIJANSKI ZAVITEK IZ SIRA IN ZELENJAVE

Sestavine:

- polnozrnata tortilja
- sir čedar
- lahek zrnat sir
- špinača
- korenček
- ščepec popra

Priprava:

Operite špinačo in nastrgajte korenje. Po želji polnozrnato tortiljo rahlo namočite z vodo, nato jo popecite v ponvi. Popečeno tortiljo premažite z zrnatim sirom, dodajte nariban čedar, korenje in mlado špinačo. Po okusu začinite s soljo in poprom. Nato tortiljo zavijte in še malo popecite v ponvi.

Shutterstock
VEGETARIJANSKI ZAVITEK IZ SIRA IN ZELENJAVE



Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.