Lepotni nasveti

Kako pomembna je ustrezna in temeljita nega trepalnic

Mare Koren
23. 4. 2023, 12.00
Deli članek:

Pravijo, da so oči ogledalo naše duše, trepalnice pa njihov naravni okras. Predvsem pri ženskah so priljubljene goste, temne, dolge trepalnice, ki poudarijo lepoto posameznice in jo naredijo bolj ženstveno. Posledično se je razvilo vse več postopkov in kozmetičnih izdelkov, s katerimi lahko trepalnice podaljšamo, privihamo, zgostimo ali pobarvamo. Vendar je za dosego teh rezultatov potrebna ustrezna nega trepalnic.

osebni arhiv
Laura Sardinšek

Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike in diplomirano medicinsko sestro, ki na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike deluje že dobrih 10 let, smo povprašali, kako pravilno negovati trepalnice.

Že stoletja Egipčani in Indijci za poudarjanje obrvi in trepalnic uporabljajo različne materiale. V današnjem svetu oči poudarjamo predvsem z uporabo maskare, črtal za oči in senčil. Čeprav so dolge trepalnice cenjene v večini kultur, pa v nekaterih kulturah (Hazda, zadnje pleme lovcev in nabiralcev v Tanzaniji) trepalnice strižejo.

Ali imajo trepalnice poleg estetske vloge še kakšno drugo vlogo?

Trepalnice so pomembne anatomske strukture, ki ne le da naredijo ženske privlačnejše, temveč imajo prav posebno zaščitno vlogo. Trepalnice so razvrščene na robu zgornje in spodnje veke ter dajejo dodatno zaščito očesu pred vdorom tujkov, prahu in znoja.

Ali morda veste, koliko trepalnic krasi naše oči in kako dolge lahko zrastejo?

Pri človeku raste na spodnji veki od 75 do 80 trepalnic, na zgornji veki pa od 90 do 160 trepalnic. Dolžina trepalnic se razlikuje od posameznika do posameznika, običajno niso daljše od 12 milimetrov, saj nato same odpadejo. Študije so pokazale, da idealno dolžino trepalnic predstavlja tretjina širine očesa. Trepalnice dnevno zrastejo od 0,12 do 0,14 milimetra – za primerjavo: lasje zrastejo od 0,2 do 1,1 milimetra na dan. Ženske imajo v povprečju daljše trepalnice. Najdaljše in najgostejše trepalnice imajo otroci, starejša ko je oseba, tem krajše so njene trepalnice.

Kako pravilno negujemo trepalnice?

V prejšnjem članku smo govorili o negi občutljive kože okrog oči, ne smemo pa pozabiti na dosledno nego trepalnic. Le tako bodo naše trepalnice lepe, z ustrezno nego in čiščenjem predela okrog oči pa se lahko izognemo potencialnim okužbam očesa in vek. Prvo pravilo je, da s trepalnic vsak večer pred spanjem temeljito odstranimo očesni make up in maskaro. Pri tem moramo vedeti, da samo voda ni dovolj. Področje okrog oči je treba dobro razmastiti s čistilnimi sredstvi, ki ne povzročajo prekomernega draženja očesne sluznice. Tudi določena ličila za očesni make up lahko vsebujejo sestavine, ki dražijo oči, povzročajo alergije in vnetja.

Torej lahko neustrezna nega oči in trepalnic privede tudi do vnetja vek?

Res je. Na trepalnicah so normalno prisotne določene bakterije, kot so Propionibacterium, Streptophyta, Staphylococcus, Corynebacterium in Enhydrobacter. Demodex folliculorum in Demodex brevis sta naravni pršici, katerih število se s starostjo povečuje. Demodex folliculorum živi na obrveh, lasišču, trepalnicah in v ušesih, Demodex brevis pa je v žlezah lojnicah na obrazu. Eden izmed vzrokov za vnetje vek ali blefaritis so lahko bakterije na robovih vek in prekomerna namnožitev pršice Demodex. Vnetje opazimo kot skorjaste obloge na koncu vek, ki so podobne tistim pri prhljaju, vnetje pa običajno spremljajo še srbečica, pordela koža in občutek tujka v očesu. Na razrast pršice vplivajo različni dejavniki (prehrana, stres, tip kože ...) in čiščenje področja okrog oči. Znak blefaritisa je lahko tudi ponavljajoči se ječmen.

Laura Sardinšek
Zadnje čase so zelo priljubljeni tretmaji, kot so vihanje, barvanje in podaljševanje trepalnic z različnimi tehnikami.

Na trgu obstaja ogromno tretmajev za nego in podaljševanje trepalnic. Kateri izmed njih so med uporabnicami najpriljubljenejši?

Zadnje čase so zelo popularni tretmaji, kot so vihanje, barvanje in podaljševanje trepalnic z različnimi tehnikami. Postopek podaljšanja z umetnimi trepalnicami mora biti strokovno in kakovostno izveden, da se izognemo neželenim zapletom. Zavedati se moramo, da je pri umetnih trepalnicah zelo pomembna ustrezna higiena, saj se le tako lahko izognemo pojavu okužbe, vnetja ali celo alergijske reakcije. Pri umetnih trepalnicah se svetuje, da jih vsakodnevno češemo in umivamo s čistilnim sredstvom brez olj (npr. pena). Z nekaterimi tretmaji, na primer s keratinskim vihanjem, trepalnice negujemo s posebnimi serumi, ki vsebujejo negovalne sestavine. Nega naravnih trepalnic se svetuje tudi doma. Zaželene sestavine v negovalnih izdelkih so predvsem ricinusovo olje, mandljevo olje, vitamin E, kolagen ali pa različni serumi za pospešeno rast trepalnic. Serumi vsebujejo predvsem antioksidante, ki ščitijo trepalnice pred prostimi radikali, olja in vitamine, ki krepijo trepalnice in v njih zadržujejo vodo, ter druge sestavine, ki pomirjajo občutljivo kožo na predelu okrog oči.

Imate morda še kakšen nasvet glede uporabe maskare za trepalnice?

Za ohranjanje zdravih in močnih trepalnic se odsvetuje uporaba vodoodpornih maskar. Le te so zelo obstojne, zato za njihovo odstranjevanje potrebujemo bolj grobe načine čiščenja trepalnic, s čimer jih lahko poškodujemo ali celo polomimo. Nasvet za čim lažjo odstranitev vodoodporne maskare je ta, da pred nanosom vodoodporne maskare trepalnice najprej poudarimo z običajno maskaro. Ta bo delovala kot vmesni sloj med trepalnicami in dolgoobstojno vodoodporno maskaro, zaradi česar bo odstranjevanje le te lažje in nežnejše do trepalnic. Zavedati se moramo, da če pred spanjem ne odstranimo ličil, se zlepljene trepalnice lahko tudi polomijo ali strgajo z veke. Poleg tega z nepravilnim nanašanjem ličil okrog oči (npr. črtalo za oči) lahko prav tako povzročimo mehanske poškodbe kože.