Globalno segrevanje

Spet prihaja močan El Niño, prinesel naj bi nove vročinske rekorde

A.Z.
24. 4. 2023, 16.46
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 17.58
Deli članek:

Po podatkih svetovne vremenske meteorološke organizacije WMO naj bi tudi v naših krajih zelo kmalu postalo nadpovprečno vroče. Krivec pa je napovedani rekordni El Niño, ki prinaša dolgotrajnejše odklone temperature na morski gladini v zahodnem delu Tihega ocena. Ti pa imajo velik vpliv na vreme po celotni zemeljski obli.

Po napovedih strokovnjakov bo letošnji pojav še posebej močan in bo tudi v naše kraje prinesel nadpovprečno visoke temperature. To naj bi posebej veljalo za prihodnje leto, a že letos nas bi lahko ta pojav »presenetil« z visokimi temperaturami. »Obeti pri El Niñu niso nič dobri,« je povedal Petteri Taalas, generalni sekretar WMO, »ker ima ta pojav vpliv na zviševanje globalnih temperatur, bomo v prihodnjem letu priča rekordno vročemu vremenu. A to se lahko zgodi tudi že letos.« Zdaj torej vse kaže, da se bo razvil zelo močan El Niño, ki ima sicer na Evropo manjši, a vseeno dovolj pomemben vpliv.

Profimedia
Visoke temperature grozijo.

Po njegovih besedah naj se bi tako globalna povprečna temperatura iz rekordnega leta 2016 vsaj izenačila, če ne celo presegla globalne temperature.

Letos bomo blizu 1,5 stopinje višjim globalnim temperaturam

Karsten Haustein z inštituta za meteorologijo univerze v Leipzigu pa dodaja, da je povsem možno, da bo leta 2024 povprečna temperatura prvič presegla mejo 1,5 stopinje višje temperature.

Sicer se svet v tem trenutku na različne načine bori, da se Zemlja ne bi pregrevala, a po mnenju meteorologov sedanji ukrepi ne zadostujejo. Tako naj bi kar nekaj let zapored presegali zastavljene temperature, preden bi se lahko pokazal učinek sedanjih ukrepov. A le, če se bodo države odločile za korenite spremembe in da ne bo vse slonelo le na prizadevanjih nekaj industrijskih dežel.

Učinki do 2060 so že zagotovljeni

Med rekorda v letu 2022 sodita najnižja raven ledu na Antarktiki in najvišja koncentracija toplogrednih plinov v ozračju, strokovnjaki pa opozarjajo tudi na prekomerno izginjanje ledenikov v Evropi in segrevanju oceanov. Te ocene merijo glede na vrednosti izpred nekaj desetletij ali več.  

STA
Drevo je pristalo na avtomobilu.

»Zaradi zviševanja toplogrednih plinov pa je že zdaj jasno, da se bo negativen trend zavlekel vse v šestdeseta leta tega stoletja in to neodvisno od drugih dejavnikov,« še pravi Taalas, »z ukrepi, ki bi delovali, pa bi lahko po dvigu globalnih temperatur preko magične meje 1,5 stopinje dosegli, da bi te spet začele padati.«

WMO je še potrdila, da je bilo leto 2022 z 1,15 stopinje Celzija višjimi temperaturami nad povprečjem med letoma 1850 do 1900 peto oziroma šesto najtoplejše odkar se je začela doba industrializacije. Od 2015 do 2022 pa smo doživeli celo osem globalno najbolj vročih let.