Lahko tudi škodujejo

Prehranskih dopolnil nikar ne jejte čez in čez!

Mare Koren
21. 1. 2023, 17.01
Deli članek:

Ker so prehranska dopolnila dostopna v prosti prodaji in po navadi pozitivno učinkujejo na telo, redko pomislimo, da bi nam v nekaterih kombinacijah lahko škodovala.

Dreamstime
/

Nekateri prehranski dodatki in dopolnila, ki jih pogosto uporabljamo, kljub svoji učinkovitosti niso vsesplošno priporočljivi. V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali drugimi prehranskimi dodatki lahko povzročijo marsikatero nevšečnost. Kateri so ti dodatki in s čim jih ni priporočljivo mešati?

Ribje olje

Kapsule ribjega olja po navadi jemljemo kot dodatek maščobnih kislin omega 3 in omega 6, hkrati pa kot pripravek za lepšo kožo, lase in nohte. Čeprav so maščobne kisline omega 3 precej pomemben in priporočljiv prehranski dodatek, je pri uživanju vendarle potrebna previdnost, saj denimo v kombinaciji z nekaterimi zdravili za zniževanje krvnega pritiska lahko precej povečajo učinek zdravil, zaradi česar se krvni pritisk preveč zniža. Če jemljete kontracepcijske tabletke, pa te lahko ovirajo delovanje kapsul omega 3, natančneje zniževanje trigliceridov v krvi. Če jemljete precej visoke vrednosti ribjega olja in hkrati naravne dodatke proti zgoščevanju in strjevanju krvi, kot je ginko, lahko ta kombinacija privede do krvavitev.

Profimedia
Ribje olje

Šentjanževo olje

Olje šentjanževke ima širok spekter učinkovanja. Primerno je tako za celjenje ran, negovanje kože in blaženje opeklin kot za odpravljanje težav s stresom, živčnostjo in napetostjo, saj deluje kot antidepresiv. Zato šentjanževega olja ni dobro jemati v kombinaciji z antidepresivi, saj to povzroči previsoko količino serotonina v telesu, kar lahko pripelje tudi do težav s srcem. Poleg tega olje šentjanževke zmanjšuje učinke kontracepcijskih tablet in nekaterih zdravil za migreno.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je precej pogost prehranski dodatek za krepitev imunskega sistema in zdravilo za prehladna obolenja. Zlasti pozimi se njegova uporaba precej poveča. A je njegova sposobnost krepitve imunskega sistema lahko tudi velika ovira, in sicer če hkrati jemljemo zdravila, ki so namenjena slabenju imunskega sistema, na primer steroid prednison, ali pa zdravila, ki jih zdravniki predpišejo zoper alergije. Teh zdravil in ameriškega slamnika med seboj ne mešajte.