UČINKOVITA NEGA OBRAZA

Kako izbrati pravi serum?

Tjaša Kokalj Jerala
17. 10. 2022, 17.30
Deli članek:

Glavna razlika med serumi in kremami za obraz je v deležu aktivnih sestavin: serumi jih vsebujejo veliko več kot kreme.

Shutterstock
Dnevna nega obraza naj vključuje tudi pravi serum za vašo kožo.


Serum za obraz je koncentriran izdelek, namenjen napredni negi kože obraza in vratu. Glavna razlika med serumi in kremami za obraz je v deležu aktivnih sestavin: serumi jih vsebujejo veliko več kot kreme, njihova tekstura pa je nežnejša, saj so molekule aktivnih substanc manjše glede na tiste v kremah, zato lahko globlje prodrejo v kožo. Vse to pomeni, da je z redno uporabo seruma mogoče pričakovati obljubljene rezultate. A vseeno serumi za obraz niso nadomestilo za dnevno ali nočno kremo, temveč zgolj dopolnjujejo delovanje drugih izdelkov za nego obraza.

Kako se serum razlikuje od kreme za obraz?

V serumih »ni prostora« za klasične vlažilce ali zgoščevalce, ki so ključne sestavine v kremah. Zato pa je več prostora za preostale koristne sestavine, celo za več antioksidantov. Na trgu je tisoč in en serum za obraz. Lahko je na vodni ali oljni osnovi, lahko pa je tudi nekaj vmes – gre za t. i. emulzijski serum, ki vsebuje tako vodne kot oljne komponente.


Kako izbrati pravi serum?

Serum za obraz vedno izberemo glede na specifičen tip in konkretne potrebe kože. Serum za obraz se prav zaradi visokih koncentracij aktivnih sestavin uspešno spopada z znaki staranja, suho in aknasto kožo, pigmentnimi madeži in podobnim. Njegova tekstura je običajno lahkotna in se zelo lepo razmaže, zato zadostuje le nekaj kapljic, ki se preprosto razporedijo po celotnem obrazu, vratu in dekolteju.

Po serumu vedno nanesemo kremo za obraz, ki bo koži zagotovila potrebno zaščito, česar serum sam po sebi ne zmore.

Kako ga pravilno uporabljati?

Serum za obraz vedno nanašamo na očiščen obraz in vrat. Uporabljamo ga lahko samo zjutraj ali pa zjutraj in zvečer, glede na potrebe kože. Po serumu vedno nanesemo kremo za obraz, ki bo koži zagotovila potrebno zaščito, česar serum sam po sebi ne zmore.



Katere vrste serumov poznamo, in kateri so tisti izbrani učinkoviti namigi izdelkov, pa najdete v aktualni številki revije BZ z Ajdo Mlakar na naslovni strani.