Vsaka krvavitev povzroči strah

Potapljanje in hrup lahko povzročita krvavenje ušesa

Mojca Kopriva
19. 3. 2022, 14.11
Deli članek:

Čeprav nas krvavitve iz ušesa lahko prestrašijo, moramo vedeti, da niso tako redke in da gre v večini primerov za neškodljive krvavitve. Vsekakor pa je vedno priporočljiva in potrebna previdnost.

Dreamstime
Krvavitve iz ušesa so največkrat povezane s poškodbami, redkeje z boleznimi. PPS (zdravnik uho): Če krvavitev iz ušesa spremlja še zmerna do huda bolečina, obiščite zdravnika.

Vsaka krvavitev povzroči strah in vzbudi zaskrbljenost bolnika in njegovega okolja. Krvavitev iz ušes je nujno stanje ali stanje, ki ga lahko povzroči resna bolezen in zahteva zdravniški pregled. Vendar gre v večini primerov za neškodljivo krvavitev, ki mine spontano, z blažjimi terapevtskimi ukrepi. Krvavitev iz ušesa ni tako redka in je največkrat lahko posledica poškodbe ali vnetja, zelo redko pa denimo tumorja. Poškodbe lahko povzročijo pravo, močno krvavitev, vnetje pa je praviloma redka krvavitev ali krvav izcedek. Pri tumorjih je krvavitev občasna in je včasih povezana z gnojnim izcedkom. Viri krvavitve so sluhovod, bobnič ali srednje uho.

Poškodbe zvočnega kanala

Poškodbe sluhovoda so najpogosteje posledica čiščenja ušesa z različnimi trdimi predmeti. Gre za higienske paličice za čiščenje ušes. Če paličico potisnete pregloboko, lahko povzroči pokanje bobniča ali, v najslabšem primeru, poškodbo slušnih delov, kar zahteva kirurško zdravljenje.

Dreamstime
Akustična travma nastane ob izpostavljenosti močnemu hrupu v smislu poka ob ušesu.

Krvavitev iz perforacije bobniča

Perforacije (luknjice) bobniča nastanejo zaradi mehanske travme, barotravme ali akustične travme. Mehanska travma je včasih povezana s poškodbo sluhovoda, ker je mehanizem enak, kot je opisan pri poškodbi sluhovoda. To je predvsem posledica pregloboko potisnjenih palčk za čiščenje ušes, ki lahko preluknjajo bobnič. Krvavitev je takoj po poškodbi redka, nekaj dni po poškodbi pa je možen krvav izcedek. Barotravma se pojavi pri ljudeh, ki so pri letenju in potapljanju izpostavljeni nenadnim spremembam tlaka. To se večinoma zgodi pri strokovnjakih, ki se ukvarjajo s temi dejavnostmi. Vsekakor pa je krvavitev iz ušesa v tem primeru lahko znak nevarnega stanja. Akustična travma nastane ob izpostavljenosti močnemu hrupu v smislu poka ob ušesu ali udarca v uho, ki lahko povzroči perforacijo bobniča in hkrati poškodbo senzoričnih celic v polžu. Krvavitev zaradi perforacije bobniča je nekoliko redkejša kot krvavitev zaradi poškodbe sluhovoda. Lahko pride do poslabšanja sluha ali tinitusa pa tudi do omotice in slabosti. Takšna poškodba zahteva zdravniški pregled. Zaradi tega se po nekaterih klasifikacijah poškodb perforacija bobniča šteje za hudo telesno poškodbo.

Dreamstime
Poškodbe sluhovoda so najpogosteje posledica čiščenja ušesa z različnimi trdimi predmeti.

Krvavitve ušesnih bobničev

Krvavitev bobničev je najpogostejša pri otrocih vrtčevske starosti. To se pojavlja v okviru akutnih okužb dihal, ki so pogoste pri otrocih v vrtcu. Povzročitelji so virusi, najpogosteje virus Coxsackie tipa A, ki je tudi vzrok za vneto grlo, imenovano herpangina. Virusi povzročajo nastanek mehurčkov na bobniču, ki, ko počijo, povzročijo manjšo krvavitev iz ušesa. Takšna krvavitev je neškodljiva, a vseeno zahteva zdravniški pregled.

Tumorji slušnega kanala

Gre za zelo redke tumorje. Večinoma gre za rake kože sluhovoda, ki se pojavljajo pri starejših. Poleg bolečine v ušesih so izrazite še bolečine na isti strani glave in obraza, če je tumor povečan, pa pride do motnje občutljivosti kože obraza. Ti tumorji zahtevajo kirurško in včasih dodatno onkološko zdravljenje.