Zdravje

Zakaj imamo s starostjo več želodčnih težav

M.Z.
14. 3. 2022, 10.14
Posodobljeno: 14. 3. 2022, 10.18
Deli članek:

Večina v mladosti nima pretiranih težav z želodcem, zato si lahko takrat marsikaj privoščimo, tudi več obilnih in poznih obrokov. Stvar pa je povsem drugačna, ko smo starejši. Namreč vse pogosteje lahko po obrokih občutimo spahovanje in bolečine v želodcu ter pojavijo se težave z zgago in črevesjem.

Poskrbimo za zadostno količino želodčne kisline

Za optimalno delovanje želodca je ključno to, da imamo dovolj želodčne kisline. Če naš želodec ni dovolj kisel, ne bo zmogel sprostiti pepsina, glavnega encima za razgradnjo beljakovin. Močna želodčna kislina je pomembna tudi zato, ker pomaga sprostiti žolč iz jeter in encime iz trebušne slinavke, ki jih potrebujemo za razgradnjo hrane. Poleg tega je kislina pomembna tudi za pravilno vsrkavanje vitaminov in mineralov ter uničevanje nekaterih patogenih mikroorganizmov. Ker je največ simptomov povezanih z vračanjem kisline v požiralnik, pri čemer v požiralniku in grlu čutimo močno kislino, smo prepričani, da imamo želodčne kisline preveč, vendar to ni nujno.

Zakaj je s staranjem tudi več želodčnih težav?

- Manjša proizvodnja želodčne kisline.

- Popuščanje mišice sfinger.

- Pridobivanje teže dodatno oslabi sfinger.

- Jemanje več zdravil lahko povzroči več želodčnih težav.

- Upad želodčne kisline zaradi razraščanja bakterije Helicobacter pylori.

- Stres, neustrezna hrana, tobak, alkohol.

Zgaga nas lahko opozarja na pomanjkanje kisline

V resnici je zgaga lahko tudi kazalnik, ki govori o pomanjkanju želodčne kisline. Pomanjkanje želodčne kisline vpliva na mišico zapiralko sfinkter, ki leži na vhodu v želodec. Če želodec ni dovolj kisel, se mišica ne bo tesno zaprla in tako se hrana vrne nazaj v požiralnik, kar povzroči zgago. To običajno začutimo kot pekočo bolečino za prsnico ali v zgornjem delu trebuha. Bolečina se lahko širi tudi v vrat, žrelo ali obraz. Če opazite simptome, kot so nenadno hujšanje, težje požiranje hrane in tekočin, zatikanje hrane, bruhanje krvave ali temne vsebine, odvajanje črnega blata, se oglasite pri osebnem zdravniku.

Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika.

Pomoč pri samozdravljenju

Jabolčni kis, limonin sok in grenčice pospešujejo nastajanje želodčne kisline. Poleg tega lahko v lekarni kupimo tudi prehranska dopolnila iz naravnih sestavin. Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika. Preprečujejo pa tudi razdraženost želodca. Tako je tudi konec vaših želodčnih težav.