SPOMLADANSKA NEGA

Spomladi koži namenimo več vlažilnih sestavin in primerno zaščito

Zoran Franc
18. 3. 2022, 21.32
Deli članek:

O pravilni negi kože v spomladanskem času nam je zaupala magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra Laura Sardinšek.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra

Potem ko smo izvedeli, da so zimske razmere za našo kožo ekstremne razmere, in se naučili, kako je za kožo v hladnejšem obdobju primerno skrbeti, smo se z Lauro pogovarjali o pomladni negi in primerni zaščiti, ki bi jo sicer koži morali zagotavljati vse leto.

Kako kožo pripraviti na pomlad? Moramo spomladi spremeniti tudi negovalno rutino?

V zimskih mesecih je koža podvržena nizkim temperaturam, vetru, mrzlemu zraku zunaj ter toplemu in suhemu zraku v bivalnih prostorih. Spomladi so temperature že višje, zrak je bolj vlažen, ogrevanja je vse manj. Tako kot se spremenijo zunanje okoliščine, je smiselno spremeniti tudi navade pri negi kože.

Kako to storiti?

Za začetek to storimo tako, da odmrle kožne celice odstranimo z ustreznim pilingom. V toplejših mesecih posegamo po manj agresivnih kislinskih pilingih, saj spomladi sonce postaja vse močnejše. Primerni so tudi encimski pilingi, ki so namenjeni negi zelo občutljive kože.

S prihodom pomladi in vse višjih temperatur lahko hranilne kreme, olja in druge kozmetične izdelke zamenjate za bolj hidratantne in vlažilne izdelke. Uporabljajte izdelke, ki vsebujejo vlažilne sestavine. Priporoča se hialuronska kislina, ki bo koži zagotovila vlago in antioksidante; ti jo varujejo pred škodljivimi prostimi radikali, ki jih ustvarjajo tudi UV-žarki. Nikar ne pozabite na tonik, ki bo koži povrnil naravno ravnovesje in fiziološko pH ter jo dodatno navlažil.

Spomladi veliko časa preživimo v naravi, kamor nas vabijo predvsem prijetni sončni dnevi, to pa pomeni, da je koža bolj izpostavljena UV-žarkom. Zato ne pozabite na zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem, ki bo kožo obvaroval pred prezgodnjim staranjem in drugimi spremembami, med katerimi je najpogostejša hiperpigmentacija.

Uporabljajte izdelke, ki vsebujejo vlažilne sestavine. Priporoča se hialuronska kislina, ki bo koži zagotavljala vlago in antioksidante; ti jo varujejo pred škodljivimi prostimi radikali, ki jih ustvarjajo tudi UV-žarki.

Ali drži, da je zaščita pred soncem potrebna vse leto, in ne samo poleti?

Staranje je naraven fiziološki proces, ki se mu ne moremo izogniti, lahko pa z odgovornim obnašanjem na soncu preprečimo prezgodnje staranje kože zaradi sonca, kar poimenujemo fotostaranje.

Drži, da ima sonce v zmernih količinah številne koristne učinke na organizem. Izboljšuje razpoloženje, možganske funkcije, pomaga pri tvorbi vitamina D in blaženju težav s kožo (pri luskavici, ekcemu in aknah). Sonce tudi blagodejno deluje na krvni obtok ter zmanjšuje tveganje za nastanek določenih rakavih obolenj; raka dojke, debelega črevesa, prostate in pljuč. A vsi pozitivni učinki sonca so izraženi le, kadar se sončnim žarkom izpostavljamo premišljeno in v zmerni količini. Pretirano izpostavljanje UV-svetlobi ima lahko katastrofalne učinke. Povzroča sončne opekline, poškodbe oči, slabi imunski sistem, povzroča fotoalergične in fototoksične reakcije, prezgodnje staranje kože in ne nazadnje kožnega raka.

Laura Sardinšek
S prihodom pomladi in vse višjih temperatur lahko hranilne kreme in olja zamenjate za bolj hidratantne in vlažilne izdelke.

Kaj je pravzaprav fotostaranje?

Fotostaranje je poglavitni vzrok staranja kože. Če želite ohraniti zdravo in mladostno polt, je izjemno pomembno, da kožo zaščitite prav vsak dan v letu; vsakič, ko zapustite svoj dom. UV-sevanje je prisotno ves čas, ne glede na vreme. Prehaja tudi skozi steklo in oblake. Če želite ohraniti zdravo in mladostno polt ter se izogniti prehitremu staranju in pojavu drugih škodljivih učinkov, je treba v vseh letnih časih na kožo nanašati izdelke z zaščito pred soncem, z zaščitnim faktorjem SPF najmanj 20 ali več. Priporoča se tudi nošenje zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal, kar bo preprečilo dolgoročne poškodbe.

shutterstock
V spomladanskem času so pilingi nežnejši.