Zdravje

Ste zaprti? Pomaga vam teh 5 stvari!

M.Z.
1. 2. 2022, 08.10
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 08.12
Deli članek:

Neprijetno napenjanje, napihnjenost, boleče in težavno odvajanje blata, zapeka in tiščanje v trebuhu, so simptomi, ki lahko nastanejo kot posledica zaprtja. Gre za sila neprijetno stanje, ki močno vpliva na našo kakovost življenja. V nadaljevanju vam razkrijemo 5 nepogrešljivih nasvetov, ki vas bodo rešili težav s prebavo.

1. Popijte dovolj tekočine

Za odrasle je dnevno priporočljivo popiti vsaj 2 litra vode ali nesladkanega čaja. Najbolje je, da imate tekočino kar pri roki in na vsake toliko časa naredite nekaj požirkov. Če popijemo premalo tekočine se naša presnova namreč upočasni. Pojavili se bodo zastoji v črevesju in bolečine ali težave pri odvajanju.

2. Uživajte živila, ki ugodno vplivajo na prebavo

Oreščki, fige, jabolka, lanena semena, slive, jagodičevje, stročnice, rjavi riž, zelena listnata zelenjava, … Vsa našteta živila bodo zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin poskrbela za optimalno presnovo in blagodejno vplivala na prebavo.

3. Jejte počasi in hrano dobro prežvečite

Pomembno je, da hrano dobro prežvečimo, saj manjše kose lažje prebavimo. Če poleg tega še jemo počasi, bomo prav tako pogoltnili manj zraka in posledično ne bomo napihnjeni.

90 % Slovencev zaužije premalo prehranskih vlaknin?

Raziskovalci z Inštituta za nutricionistiko so v sodelovanju z NIJZ, Institutom Jožef Stefan in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, na osnovi nacionalno reprezentativne prehranske raziskave Si.Menu, ovrednotili vnos prehranske vlaknine pri prebivalcih Slovenije. Zaskrbljujoči rezultati kažejo, da velika večina Slovencev vseh starosti dnevno zaužije bistveno manj od priporočenih 30 gramov prehranske vlaknine.

4. V prehrano vključite tudi začimbe

Med zelišča ki podprejo prebavo in pomagajo pri napenjanju ter napihnjenosti, spadajo janež, kumina, rožmarin, ingver, komarček, kurkuma ali kopriva. V jedilnik jih lahko vključimo kot začimbe ali pa posežemo po njihovem čaju.

5. Posezite po indijskemu trpotcu ali psiliumu

Ker včasih s hrano ne vnesemo zadostne količine vlaknin, ki so nujno potrebne za urejeno prebavo, vam svetujemo prehranska dopolnila, ki vsebujejo indijski trpotec v kombinaciji s slivo. Indijski trpotec oziroma psilium velja za eno od najstarejših ljudskih rešitev za uravnavanje prebave. Aktivne vlaknine iz lupine semen indijskega trpotca na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi. Piko na i pa doda kombinacija s slivo, ki prav tako velja za eno od najstarejših rešitev za prebavo. Preverjene in varne naravne dodatke najdete v lekarnah.

Ker včasih s hrano ne vnesemo zadostne količine vlaknin, ki so nujno potrebne za urejeno prebavo, vam svetujemo prehranska dopolnila, ki vsebujejo indijski trpotec v kombinaciji s slivo.