Nosečnost

Zakaj bodoče mame hrepenijo po kislem?

R.T. / Njena.si
5. 4. 2018, 21.40
Deli članek:

Gotovo ste že slišali, da mnoge ženske med nosečnostjo hrepenijo po kisli hrani. Slednje pravzaprav nakazuje, da organizmu primanjkuje eno od najpomembnejših hranil.

Profimedia
Polno količino vitamina C je mogoče zaužiti zgolj s svežim sadjem. Najboljši nadomestek v času, ko slednjega primanjkuje, pa je kislo zelje.

Vodotopen vitamin C prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil ima zelo veliko vlogo.

Pogosto se zgodi, da si ženske med nosečnostjo izraziteje želijo poseči po kisli hrani. Nič nenavadnega ni torej, če nosečnico zalotite med hrustanjem kislih kumaric, hlastanjem kislega zelja ali srkanjem limoninega soka. Toda slednje ni zgolj nosečniška muha, ki bi jo pripisali na seznam nenavadnih želja, po katerih hrepenijo bodoče mamice. Potreba po kisli hrani lahko namreč izvira iz pomanjkanja vitamina C.

Oslabelost in odpornost

Vitamin C vsebuje tekočina, v katero so vložene. Pri nekaterih vložene kumarice omilijo simptome zgage, ki pogosto pesti tudi bodoče mamice.

Vitamin C je pravzaprav eno najpomembnejših hranil. Njegovo pomanjkanje ne povzroči zgolj telesne oslabelosti, ampak zmanjša tudi odpornost proti vnetjem in drugim boleznim. Opevan vitamin namreč krepi naš imunski sistem, varuje pred možgansko kapjo in nastankom raka ter čuva zdravje srca in ožilja.

Zagrizite v surovo

Vitamin C vsebuje veliko vrst sadja in zelenjave, po kateri je najbolje poseči v surovi obliki. Živila, v katerih je vitamin C, so paprika, brokoli, kivi, limone, pomaranče, jagode, špinača, brstični ohrovt, kislo zelje, papaja, melona, brusnice, grenivke, maline, solata, stročji fižol, beluši, ananas, peteršilj, brstični ohrovt, lubenica, por, česen, čebula.