Zdravje

Pozor pred mlekom, moko in sadjem

sn
20. 2. 2016, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vse več ljudem povzroča preglavice alergija na določeno hrano ali pijačo. Kateri so njeni znaki in kako jih prepoznamo? Kdaj govorimo celo o zastrupitvi s hrano, ki tudi ni tako redek primer?

Dreamstime
Če imate močno alergijo, naj bo nekdo z vami še 24 ur po reakciji, za primer, če se simptomi ponovijo. Nosite zapestnico, na kateri piše, katero vrsto alergije imate.

Alergična reakcija na hrano je napad imunskega sistema na določeno sestavino, ki je za druge ljudi neškodljiva. In katera hrana najpogosteje izzove alergije? Verjeli ali ne, ni pravila.

Katerakoli hrana je lahko povzročitelj alergične reakcije. Najpogostejši alergeni pa so kravje mleko, jajca, pšenica, soja, kikiriki, ribe, čokolada, školjke in razni oreščki, na primer lešniki ali orehi. Če imate v družini ljudi, ki imajo alergije na hrano, ste tudi vi v rizični skupini. 

Znaki alergije

Blage reakcije se denimo kažejo kot driska, bolečine v trebuhu, vetrovi in napet občutek v želodcu. Lahko dobite srbečico in izpuščaje, lahko pride do slabosti in bruhanja, glavobolov ali omedlevice. Pogosta je tudi oteklina okrog ust. Pri nekaterih reakcijah lahko postanete zaprti, izgubite sapo ali pa vam grozi nevarnost zadušitve.

Kaj storimo

Če ne veste natančno, kaj je povzročilo alergijo, se nekaj dni izogibajte hrani, ki ste jo jedli tisti dan, ko je prišlo do alergije. Ne jejte niti tiste hrane, ki je že sama po sebi alergena. Če se vam pojavijo izpuščaji in srbečica, pojdite zdravniku in se natančno držite njegovih navodil. Če uporabljate kremo ali tablete, ki niso na recept, jih jemljite do takrat, ko bodo izpuščaji izginili, in še 24 ur po tem. Pomagajo tudi hladni obkladki ali hladna vodna kopel. Ne uporabljajte tople vode, saj se bo srbenje samo stopnjevalo. Nosite udobno perilo in bombažna oblačila.