Zdravje

Te hrane nikakor ne jejte pred spanjem!

M.J.
21. 2. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ste se kdaj ulegli v posteljo, utrujeni od celodnevnih aktivnosti, toda kljub temu niste mogli zaspati? Ste se ponočni pogosto prebujali? Razlog temu bi lahko iskali tudi v hrani, ki jo jeste pred spanje. Tem sedmim jedem bi se vsekakor morali izogibati pred večernim počitkom.

1.Temna čokolada

Se sprašujete, kako bi lahko ta pregrešen užitek bi slab za vas? Temnejša je, slastnejša je, kajne? No, čokolada z visokim deležem kakava vsebuje tudi večje količine kofeina, ki vas bo prebudil, spodbudi vaš metabolizem in s tem moti vaš spanec. Iz istega razloga se odsvetuje tudi pitje ostalih kofeinskih napitkov pred spanjem.

2.Začinjena hrana

Spanje upočasni večino telesnih funkcij, med njimi tudi hitrost prebave. Če pred spanjem pojeste začinjeno hrano, boste izzvali prebavo, da deluje hitreje. Poleg tega pa pikantna hrana tudi dviguje temperaturo telesa, kar se dodano prebudi organizem.

3.Mastna hrana

Morda boste zaradi slastne pice ali ocvrtega krompirja lažje zaspali, takšna hrana pa vam bo kasneje pokvarila miren spanec. Znanstveniki s fakultete v Minnesoti so izvedli študijo na miših, ki je pokazala, da hranjenje z mastno hrano podaljšuje spanec, obenem pa je spanje nemirnejše in s pogostejšim bujenjem.

4.Rdeče meso

Hrana z visokim delež proteinov, kot je rdeče meso, zahteva dolgotrajen proces prebave. Za telo je to še posebej naporno, če se tovrstno hrano zaužije brez ogljikovih hidratov. Zato se je tovrstni hrani bolje izogibati v večernem času.

5.Žitni kosmiči

Toplo mleko je naravni sedativ, ki preverjeno uspava. Če pa ga zmešate s tipično hrano za zajtrk, kot so žitni kosmiči, lahko upočasnite proces tonjenja v spanje. Glavni razlog za to se skriva v veliki količini sladkorja, ki ga industrija dodaja med procesom proizvodnje in s tem prebuja organizem. Zaradi tega razloga se tudi izogibajte vsem vrstam sladic z visokim deležem sladkorja.

6.Listnata zelenjava in stročnice

Zelenjava z visokim deležem prehranskih vlaknin, kot so zelje, ohrovt, zelena in fižol pozitivno vpliva na prebavni sistem, zato se jo priporoča jesti čez dan. Izogibajte se te vrste zelenjave pred spanjem, saj bo to motilo prebavo in spanec.

7.Kislo sadje

Dober spanec zmoti tudi kislo sadje, kot so pomaranče in maline. Vnos vitaminov pred spanjem bo preprečil pravilno delovanje prebavnega sistema. Izogibajte se tudi uživanju paradižnika pred spanjem, ker vsebuje veliko kisline, ki draži zgago.