Zdravje

Pozor! Danes in jutri v celinski Sloveniji velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev

STA
19. 2. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da je danes velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev PM 10 v zraku v celinski Sloveniji, medtem ko na Primorskem preseganj ne pričakujejo. V petek pa je velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti v Celju, Kranju, Ljubljani, Novem mestu, Mariboru ter Zagorju, Trbovljah in Hrastniku.

Tropical Rainforrest

V Murski Soboti je po pričakovanjih agencije v petek preseganje možno, na Primorskem pa jih ponovno ne pričakujejo.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti v skladu z odloki za kakovost zraka priporočajo občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja ter zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Tudi kurjenje na prostem odsvetujejo. Poleg tega je priporočljivo uporabljati javni prevoz namesto osebnih vozil.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM 10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje je možno prihraniti gorivo in zmanjšati onesnaževanje zraka, poudarjajo.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati priporočila tudi na teh območjih, so še zapisali na agenciji.