Slovenija

Veteran vojne za Slovenijo na zatožni klopi

T.R.
19. 2. 2015, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ladislav Troha se zagovarja zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Tak očitek si je prislužil, ker se je po navedbah tožilstva fizično upiral policistom ob deložaciji litijske družine Vaskrsić pred slabimi tremi leti.

STA

Z zaslišanjem varuhov reda, ki so bili prisotni ob deložaciji litijske družine Vaskrsić, se je včeraj nadaljevalo sojenje Ladislavu Trohi na ljubljanskem okrožnem sodišču. Veteran vojne za Slovenijo Troha  je sedel na zatožno klop, ker naj bi bil eden izmed najbolj upornih protestnikov, ki so se pred slabimi tremi leti zbrali na dvorišču družinske hiše Vaskrsićevih.

Za poskus preprečitve uradnega dejanja mu grozi do pet let zapora. Troha je na pretekli obravnavi očitek že zanikal in trdil, da se ni aktivno upiral,  temveč se je boril za lastno življenje: »Tak prijem, kot so ga uporabili policisti, je v Združenih državah prepovedan.«

Šestnajstega marca 2012 so protestniki z živim zidom želeli preprečiti prisilno izselitev omenjene družine. Takrat je namreč zaradi deložacije na njena vrata potrkal sodni izvršitelj Boris Letnar (družina se je v tem neugodnem položaju znašla zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod - Kanalizacija) in protestniki so želeli deložacijo preprečiti, a brez uspeha.  

Na prostoru za priče so policisti drug za drugim pojasnjevali, da so na prošnjo sodnega izvršitelja temu ponudili pomoč ob deložaciji družine. Še preden so se pojavili na kraju dogodka, pa so izdelali načrt asistence, saj so pričakovali odpor protestnikov. Njihova predvidevanja so se uresničila, saj jih je pričakala množica okoli dvajset nič kaj poslušnih protestnikov.

Ti se kljub opozorilom policistov, naj zapustijo kraj dogodka in izvršitelju omogočijo, da opravi svoje delo, sicer bodo uporabili prisilna sredstva, niso želeli umakniti. Zato so, kot so pripovedovali policisti, enega po enega protestnika odstranjevali iz živega zidu. Med njimi so pograbili tudi Troho.

Arhiv Svet24

Ker se je upiral, so uporabili strokovni prijem – davljenje, ga položili na tla, vklenili in nato odnesli do marice. V tej so ga odpeljali na moščansko policijsko postajo, kjer so ga pridržali. Eden izmed policistov je včeraj dejal, da je obtoženi med postopkom brcal, in če se ne bi umaknil, bi ga zadel.  

Delo policistov ob deložaciji so pod drobnogled vzeli na ljubljanski policijski upravi, kjer so v ta namen ustanovili posebno komisijo, in ta je ugotovila, da so naredili vse po črki zakona.


V isti zadevi se je na zatožni klopi znašel tudi Benjamin Radovan, ki je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku julija lani in si na podlagi dogovora s tožilstvom pribarantal eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let.