Zdravje

Zakaj je vsak dan priporočljivo spiti kozarec vina?

A.P.
31. 10. 2014, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Veliko se govori o tem, da vino pripomore k vitkejši telesni liniji, k boljšemu zdravju in k daljšemu in bolj kvalitetnemu življenju.

Prispeva k ohranjanju spomina. Verjeli ali ne, vino prav gotovo pripomore k boljši ohranitvi našega spomina. Rezultati pri 70-letnih ženskah so pokazali, da imajo tiste, ki spijejo kozarec vina na dan, boljši spomin.

Pripomore k ohranjanju želene telesne teže. Ljudje, ki vsak dan spijejo kozarec vina na dan, imajo nižji indeks telesne mase od tistih, ki ga pijejo samo na čase. Posledično imajo tudi manj podkožne maščobe na področju trebuha.

Ščiti jajčnike. Ženske, ki spijejo kozarec vina na dan, imajo manjšo možnost za raka na maternici in jajčnikih. Skrivnost je v tem, da fitoestrogen, ki se nahaja v vinu, vsebuje veliko antikancerogenih sredstev.

Ščiti kosti. Ženske, ki vsak dan spijejo kozarec vina, imajo večjo kostno maso od drugih, ki ga ne. Alkohol povišuje raven estrogena, ki upočasni izgubo kostne mase in tako pripomore k njihovi ohranitvi in ščiti pred boleznimi kosti.

Ščiti pred sladkorno boleznijo. Ženske, ki spijejo en ali dva kozarca vina na dan, imajo 40% manj možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2.