Zdravje

Povezava med rakom dojke in modrčkom?!

Tina Horvat / Jana
22. 10. 2014, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dan brez modrca prejšnji teden ni samo spodbudil mnogih žensk, da so se za kratek čas osvobodile tesnih spon, temveč je tudi sprožil strahove, koliko je nošenje modrčka nevarno oziroma škodljivo za zdravje. Zadnje čase se namreč pojavljajo trditve, da niso nevarni le pretesni in z žico ali ribjo kostjo podloženi modrci, temveč kar vsi po vrsti. Čim več naj bi jih nosile, tem večja naj bi bila nevarnost, da zbolimo za raka dojk. A najnovejša znanstvena raziskava to trditev zavrača. Po drugi strani pa tudi ni nobenih medicinskih razlogov za nošenje modrca.

Neznanstvene trditve. O nevarnostih nošenja modrčka se zadnja leta vedno več govori, vendar le zunaj krogov uradne znanstvene medicine. Ameriška zakonca Sydney Ross Singer in Soma Grismaijer sta leta 1995 izdala knjigo Dressed To Kill (Obleka, ki ubija), v njej  sta opozorila na povezavo med rakom dojke in modrčkom. Njuna teorija temelji na tezi, da nošenje modrca zavira limfni sistem, ki zaradi tega ne more po naravni poti odstraniti kancerogenih substanc, zato nastanejo ugodni pogoji za razvoj raka dojk.

Singer in Grismaijerjeva, ki sta svojo raziskavo naredila na vzorcu 4700 žensk, trdita, da bolj ko uporabljamo modrc, večja je verjetnost, da zbolimo za rakom dojk. Rak naj bi se razvil pri treh od štirih žensk, ki nosijo modrc 24 ur na dan, pri eni od sedmih, ki ga nosijo več kot 12 ur, pri eni od 152, ki ga nosijo manj kot 12 ur na dan, in pri eni od 168 žensk, ki modrčka ne nosijo oziroma ga uporabljajo zelo poredko.

Zdravnica z onkološkega inštituta dr. Simona Borštnar nas je seznanila z najnovejšo znanstveno raziskavo, ki je potrdila, da nošenje modrca ne vpliva na razvoj  za raka dojk.

Tudi v ZDA živeči japonski zdravnik dr. Omura, o katerem pišemo prav v tej Jani, je prepričan, da je nošenje modrca nevarno in da je ob že izraženem raku za žensko pravi samomor, če se mu ne odreče, a uradna znanstvena medicina vse te teze zavrača. Še več, raziskavi zakoncev Singer Grismaijer organizacija American Cancer Society ter vsa uradna znanstvena medicina očitata neznanstven pristop in pomanjkanje trdnih dokazov za njune trditve, pa čeprav obenem priznava, da je raka dojk manj pri ženskah, ki manj nosijo modrček ali ga sploh ne nosijo, vendar to bolj zato, ker ga po navadi ne nosijo tiste z manjšimi prsmi, ki so že zaradi tega v manjši nevarnosti, da bi zbolele za rakom. Poleg tega je veliko drugih, pomembnejših dejavnikov tveganja, ki vplivajo na nastanek raka dojk, kot so dedna zasnova, življenjski slog, starost ob prvi menstruaciji in drugi.

Najnovejša raziskava – modrc zares ne škoduje zdravju. O pogledu medicinske stroke na nevarnost nošenja modrca smo povprašali tudi domačo strokovnjakinjo, zdravnico z onkološkega inštituta dr. Simono Borštnar, dr. med., in poudarila je, da je najnovejša klinična raziskava teorijo o tem, da je nošenje modrca za zdravje škodljivo, ovrgla. Povedala pa je tudi, da po drugi strani ni nikakršnega medicinskega razloga za nošenje modrca. »Nošenje nedrčka  ni škodljivo za zdravje. Celo nasprotno, ženskam s srednje velikimi in velikimi dojkami pomaga, da se teža s prsnega koša deloma prenese na  rame, kar zagotovo prispeva k večjemu udobju in boljšemu počutju. Ni pa nikakršne zdravstvene nevarnosti za tiste, ki modrca ne nosijo. Če se brez nedrčka počutijo sproščeno in prijetno, ni medicinskega razloga, da bi ga nosile.«

Večina žensk modrček nosi zato, da jim podpira dojke in ker se bolje počutijo, če jim med hojo ali tekom ne skačejo ter med sedenjem ne visijo, pa tudi da se jim dojke ne povesijo. Potrebujejo ga predvsem ženske z večjim oprsjem in nekatere ga uporabljajo celo ponoči. Zato je mednarodni dan brez modrca, ki naj bi bil namenjen ozaveščanju žensk v boju proti raku dojk, nekoliko vznemiril vse tiste, ki si življenja brez modrca nikakor ne morejo predstavljati.

Dr. Borštnarjeva ne pozna nobene  znanstvene epidemiološke raziskave, ki bi potrdila, da nošenje nedrčka poveča tveganje za raka dojk, je pa povedala, da so neznanstvene raziskave, ki so svoje trditve zgradile na pomanjkljivo zastavljenih metodah in posledično  špekulativnih zaključkih, med ženskami, predvsem v ZDA, sprožile strah, da nošenje nedrčka škoduje in lahko celo poveča tveganje za razvoj raka dojk. »Prav to je spodbudilo ameriške epidemiologe k izvedbi resne, metodološko dobro zastavljene raziskave, katere  namen je bil ugotoviti povezavo med nošenjem nedrčka in tveganjem za raka dojk. Prav ta mesec so bili njeni  izsledki   objavljeni v  ugledni epidemiološki reviji Cancer Epidemiology, Biomarker & Prevention.*  Vanjo je bilo vključenih 454 bolnic z invazivnim duktalnim karcinomom, 590 z invazivnim lobularnim karcinomom in 469 žensk brez raka, starih od 55 do 74 let. Zbrali so podatke o nošenju nedrčka in drugih, znanih dejavnikih tveganja. Dokazali so, da nošenje nedrčka, velikost košaric, število ur nošenja na dan, vrsta nedrčka z žico ali brez nje ter  starost ob začetku nošenja modrčka ne povečajo tveganja za razvoj invazivnega duktalnega ali lobularnega raka. Teorija, da nošenje nedrčka povzroča raka, je tako ovržena.«

To, da za en dan ali pa za vedno odvržemo modrc, torej v nobenem primeru ne bo škodilo, saj ni nobenega pravega medicinskega razloga za nošenje modrčka, prav tako pa so lahko pomirjene tudi tiste, ki brez njega ne morejo. Le pravega, predvsem ne pretesnega, je treba izbrati.

Tudi za nošenje nedrčkov s kostjo in žico dr. Borštnarjeva ne vidi nobenih zadržkov, pri izbiri zdravega modrca pa svetuje, da izberemo tistega, ki udobno obda prsi,  jim daje potrebno oporo in ga je prijetno čutiti na koži. Materiali, iz katerih danes delajo nedrčke, so večinoma prijazni do kože. »Verjetno pa se bo večina žensk strinjala z mano, da mora biti  nedrček tudi lepega kroja in barv, da se v  njem počutimo samozavestno in privlačno. Tudi to namreč pomaga k splošnemu dobremu počutju in  morda tudi ohranjanju zdravja.«