Zdravje

Poletna skrb za oči

Mateja Blažič
20. 7. 2014, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sonce, kopanje in UV-žarki – poleti tudi naše oči potrebujejo posebno nego. Pomagamo si lahko z zeliščno lekarno, sprostitvenimi vajami in primerno prehrano.

Thinkstock

Na naš vid se še posebej zanesemo in posledično oči nenehno obremenjujemo. Tipkamo in gledamo v računalniški zaslon, opazujemo predmete na velike razdalje ali pa s kotičkom očesa bliskovito preverimo, ali je na primer varno zamenjati vozni pas. Več kot 90 odstotkov senzoričnih vtisov iz okolja namreč pridobimo z vidom. Toda šele ko se pojavijo težave in naš vid ni več tako jasen in oster, kot smo vajeni, se začnemo zavedati, da moramo tudi svojim očem posvetiti posebno pozornost, tako kot preostalemu telesu.

Delo za računalnikom ni dobro za oči

Še posebno v poletnih mesecih potrebujejo oči dodatno nego. Ozonska plast, sonce, prepih v avtomobilu, klimatske naprave, klor v bazenih in alergeni v zraku – vse to so zelo neprijazni dejavniki za oči. Večini vplivov se seveda ne moremo izogniti, a največji vzrok za suhe oči je sodobna tehnika. Nenehno zrenje v računalniški in televizijski zaslon, čemur so se pridružili še tablični računalniki in telefoni. Zato predvsem v prostem času poskušajmo čim bolj omejiti njihovo uporabo.

Ko osredotočimo pogled, se namreč roženica premalo navlaži. Posledice so rdečica, pekoč občutek, občutek peska v očeh. Vse te težave v toplih mesecih prizadenejo veliko večino ljudi.