Zdravje

Kontrolirali bodo med in čebelje pridelke

STA/M.J.
14. 6. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je izbralo izvajalca kontrole medu in čebeljih pridelkov v letošnjem letu, v okviru katere bodo čebelarjem brezplačno analizirali med. To sta postala Kmetijski inštitut Slovenije in podjetje Erico iz Velenja. Vzorce za analize medu in čebeljih pridelkov bodo zbirali do 25. avgusta.

Arhiv Svet24

Čebelarji imajo na voljo tri pakete, ki vsebujejo različne analize. Ministrstvo bo financiralo 250 vzorcev medu, 50 vzorcev cvetnega prahu, 20 vzorcev propolisa in 20 vzorcev voska, so sporočili z ministrstva.

Prvi in drugi paket se nanašata na med - prvi se nanaša na kakovostne parametre, med drugim na vsebnost vode, električno prevodnost, pelodno analizo in senzorično analizo, drugi paket pa vsebuje analize na ostanke kemičnih sredstev za zatiranje varoje, in sicer določanje vsebnosti kumafosa, timola ter razpadnih produktov amitraza.

Tretji paket vsebuje analizo čebeljih pridelkov (cvetni prah, propolis in vosek) na ostanke kemičnih sredstev za zatiranje varoje oz. že omenjenega kumafosa, timola ter razpadnih produktov amitraza. Izvajalec prvega in drugega paketa je kmetijski inštitut, izvajalec analiz iz tretjega paketa pa podjetje Erico.

Do brezplačnih analiz je upravičen čebelar, ki v okviru samokontrole odda vzorec medu in čebeljih pridelkov v analizo in ki je najpozneje dan pred oddajo vzorcev v analizo vpisan v register čebelnjakov. Čebelar lahko odda samo en vzorec medu v analizo do zapolnitve prostih kapacitet. Pri tem se odloči za enega izmed dveh paketov analiz pri medu oz. za analizo čebeljih pridelkov.

Prednost pri analizah medu imajo čebelarji, ki so vključeni v sheme kakovosti. Čebelarju se brezplačna analiza medu v okviru interne kontrole medu financira samo enkrat v programskem obdobju 2014-2016.

Vsak čebelar, ki bo oddal svoj med v analizo, mora prejeti rezultate analiz s komentarji, s katerimi ga seznanijo o vzorcu medu in mu glede morebitnih nepravilnosti svetujejo glede njihove odprave.