Zdravje

Veste, kateri mlečni izdelki so najbolj kakovostni?

STA/N.J.
11. 6. 2014, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na letošnjem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni je sodelovalo 29 izdelovalcev iz štirih držav s 149 vzorci, po besedah predsednika komisije 28. mednarodnega ocenjevanja Bogdana Perka pa take palete kakovostnih izdelkov na tem ocenjevanju še ni bilo.

Arhiv Svet24

Kot je ob predstavitvi rezultatov ocenjevanja povedal Perko, je razveseljivo, da število vzorcev ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Kakovostni izdelki so po njegovih besedah dokaz, da je na eni strani mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji, na drugi strani pa so potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu.

"S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, povečevanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe," meni Perko. 

Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo okrepili njihovo kakovost. Pri tem se zdi, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu, kot pa uvajajo novosti, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv. Kljub temu splošnemu trendu so pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so na primer vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, je še povedal Perko in omenil pinjenec z okusom bezga, jagode in višnje ali odlično čisto sirotko.

Porast števila vzorcev in proizvajalcev gre pripisati predvsem večji udeležbi mlekarn in sirarn zasebnega sektorja, posebno spoštovanje ocenjevanju pa izkazujejo tudi tuji izdelovalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se po mnenju ocenjevalne komisije predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki.

Posebna priznanja, šampione, so letos dobili izdelovalci Belje, Kärntnermilch, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Pomurske mlekarne in Vindija.