Pozabite na službeni telefon in internet

Že odštevate dneve do dopusta? Potem se kar lotite prvih priprav

Mare Koren
16. 6. 2024, 13.22
Deli članek:

Le kdo si po tem, ko smo bili skoraj več kot leto dni doma, ne želi dopusta, zamenjati okolja in si privoščiti zasluženega počitka? Zbrali smo nekaj priročnih napotkov pri načrtovanju dopusta in zagotavljamo vam, da se boste vsaj za nekaj časa poslovili od skrbi.

Shutterstock
Naj bo vaša družina na dopustu kar se da brezskrbna.

Od dopusta pričakujemo, da se bomo vrnili spočiti, polni lepih vtisov, predvsem pa trdnejšega telesnega in duševnega zdravja. A pogosto ni tako. Pa veste, zakaj? Ker oddiha ne načrtujemo skrbno, ampak menimo, da se bo vse kar samo od sebe izteklo v naš prid, že zato, ker smo vendar na počitnicah. Narobe! Začnite sepripravljati danes!

Lagoden ali aktiven dopust?

Bolj ko je človek v službi telesno dejaven, več telesnega počitka naj si privošči na dopustu. S tem nikakor ne mislimo poležavanja na plaži vse do večera, temveč sproščujoče plavanje, sprehode in morda počitek z dobrim čtivom. Po drugi strani pa bolj ko smo čez leto psihično obremenjeni, sedeč za mizo, več fizično aktivnega počitka potrebujemo. Kegljanje, kolesarjenje, jutranji tek, tenis, plavanje so idealne dopustniške dejavnosti. Dopusta ne bomo izkoristili, če se bomo morali do plaže ali jezera vsak dan voziti. To namreč spet terja pripravo prtljage in hrane, kakor bi počeli, če bi ostali doma. Najboljši letoviški kraji imajo plažo oddaljeno le nekaj sto metrov. A še tako dobra plaža, prijazni gostitelji in lepo vreme nam ne bodo koristili, če ne bomo izklopili mobilnega telefona in interneta.

Dreamstime
Dopust načrtujte vnaprej, prav tako vse stroške, ki lahko nastanejo na poti.

Koliko dni skupaj?

En dan dopusta lahko primerjamo z enim grižljajem kosila, od tega nimamo nobene koristi. Vse raziskave doslej so potrdile, da mora biti polno zaposlen človek najmanj dva tedna daleč stran od službenih in drugih obveznosti, da pozabi na skrbi. Od tod tudi priporočila družinskih zdravnikov, da si je bolje v letu dni organizirati dva daljša dopusta, po 14 dni skupaj, kot pa več podaljšanih koncev tedna ali petdnevnih oddihov.

Priprave na sonce

Vitamin D pripomore k absorpciji kalcija in je ključnega pomena pri preprečevanju osteoporoze, ohranjanju zdravja zob, tudi pri tvorbi serotonina – hormona sreče. Zdaj vemo, zakaj postanemo, če smo zaprti med štiri stene, sčasoma slabe volje in celo depresivni. Nekateri zdravniki pravijo, da že ob enotedenskem primanjkljaju sončnih žarkov izgubimo toliko vitamina D in kalcija, da ju moramo več zaužiti s hrano, kot so ribe in mlečni izdelki, ali z vitaminskimi dodatki. Bolj praktično in zdravo je, da se vsak dan vsaj eno uro gibamo na prostem. Ob morju ali v gorah sonca ne bo primanjkovalo, vendar moramo s seboj vzeti kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30 in jo izdatno nanesti po vsakem kopanju oziroma otiranju z brisačo. Priporočamo, da kremo kupite v lekarni, kjer vam bodo podrobneje svetovali glede na vaš tip kože, aktivnosti in podobno.

Če potujete s turistično agencijo

Če letujete v organizaciji turistične agencije, vam zaradi plačila turistične provizije pripadajo posebne pravice, ne le dolžnosti, da vse stroške poravnate do odhoda, da imate veljavne dokumente, primerna dokazila in podobno. Tudi če aranžma oziroma paketno potovanje kupite pri kateri od turističnih agencij v drugi državi članici EU, imate zelo podobne pravice kot pri nas, saj to področje ureja evropska zakonodaja, in seveda imate enake pravice, tudi če se odločite za aranžma »v zadnji minuti«. Zelo pomembno je, da vam morajo povrniti del denarja, če niste zadovoljni z nastanitvijo (od polomljenega pohištva do neklimatiziranega avtobusa), vendar morate agencijo na to opozoriti že med potovanjem, in sicer na dežurno kontaktno številko, ki jo imejte shranjeno v telefonu, oziroma na recepciji hotela, apartmaja ali pri predstavniku agencije. O pomanjkljivostih je najbolje zbrati dokazni material, od fotografij do izjav. Pri izbiranju poleg ponudbe obvezno preberite tudi splošne informacije. Z agencijo vedno komunicirajte pisno in prosite, naj bodo tudi njihovi odgovori pisni. Preverite, ali so na potrdilu o potovanju (vavčerju) zapisani vsi posebni dogovori, na primer razgled na morje v nastanitvi, dodatno ležišče, dietna prehrana. Ne zanašajte se na število zvezdic hotela v tujini, temveč od turistične agencije že pred sklenitvijo pogodbe zahtevajte čim več pisnih informacij o nastanitvi.