Učinkovita depilacija

Vosek vedno nanesite na kožo v smeri rasti dlačic, drugače boste naredili preveč škode

Maja Kopriva
4. 5. 2024, 16.02
Posodobljeno: 4. 5. 2024, 16.06
Deli članek:

Pri depilaciji morate biti pozorni, da ne storite kakšne izmed naslednjih napak. Ponujamo vam načine, kako se jim izogniti, zato si pozorno preberite spodnje vrstice.

Profimedia
Za predele, ki so bolj občutljivi, morate izbrati pravo vrsto voska.

Se tudi vi najraje urejate v udobju svojega doma, poleg tega ne želite zapravljati denarja v kozmetičnih salonih? Če ste odgovorili pritrdilno, spoznajte najpogostejše napake, ki jih delamo pri depiliranju v domači kopalnici. Različni predeli, kot so brada, predel nad ustnico, obrvi in intimni predel, so še posebno občutljivi, zato jih je treba dobro zaščititi in po depilaciji negovati. Poskušajte se izogniti naslednjim napakam.

Obrvi

Pri depiliranju obrvi je največja napaka, da si ne začrtate želene oblike. Z voskom si jih lahko depilirate le nad nosom, torej med obema obrvema, povsod drugje bi moral biti glavni pripomoček le pinceta. Obliko obrvi si najlažje narišete s svinčnikom oziroma črtalom za obrvi, nato pa depilirate neželene dlačice z voskom ali pinceto. Pazite le na primerno temperaturo pri uporabi voska, saj je koža zelo tanka in občutljiva.

Predel nad ustnico

dreamstime
Začnite pri zunanjih robovih in se postopoma pomikajte proti sredini.

Ker je ta predel še posebno občutljiv, si morate za začetek izbrati pravo vrsto voska. Odsvetujejo se voski, ki jih uporabljate na nogah, pravzaprav naj bi to pravilo veljalo za ves obraz. Če ne boste izbrali pravega voska za svojo kožo, se utegne zgoditi, da se dlačice na vosek ne bodo pravilno prijele, lahko si z njim tudi poškodujete zgornjo plast kože ali celo pride do hudega draženja kože. Najpomembnejši nasvet, ki se ga velja držati, je, da depilirate en del za drugim. Nikoli ne nanašajte voska na celoten predel, temveč ga razdelite na več delov. Tako zmanjšate možnosti za poškodbo kože. Začnite pri zunanjih robovih in se postopoma pomikajte proti sredini.

Brada

Zaradi zaobljenosti brade je nanašanje voska zelo težavno, zato lahko pride do vraslih dlačic. Vrasle dlačice so pravzaprav tiste, ki se odlomijo, namesto da bi jih depilirali iz kože s korenino. Tako pride do različnih poškodb kože, modric ali manjših mozoljev. Tudi na predelu brade se svetuje, da se lotite enega dela za drugim.

Intimni predel

Pri depilaciji intimnega predela je izjemno pomembno, da delamo postopoma oziroma je treba več manjših predelov večkrat depilirati. Depilacija intimnega predela je res najbolj boleča, saj je tam tanka in nenapeta koža, ki povzroča več bolečin, dlačice pa so tudi močnejše. Ko odstranjujete vosek, bodite pozorni, da kožo vedno najprej dobro napnete, šele nato odstranite vosek.

Katerikoli predel na telesu

Ena največjih napak je gotovo ta, da vosek nanašate napačno. Vosek morate vedno nanesti v smeri rasti dlačic. Če storite nasprotno, se dlačice le lomijo in jih ne odstranite s korenino, poleg tega rastejo še hitreje.

Zapomnite si!

Izjemno pomemben je tudi piling kože pred depilacijo. Najbolje je, da ga naredite vsaj kak dan prej, preden se lotite depilacije, saj bo ta učinkovitejša. Piling bo odstranil vse odmrle celice s kože in vraslim dlačicam pomagal na plan. Tako boste dosegli zares gladke noge.

Kavni piling kožo pripravi na depilacijo

Za gladko polt in zoper trdovratno pomarančno kožo. Domači kavni piling, ki bo poskrbel, da bo vaša koža pripravljena na depilacijo, bo hkrati poskrbel za celulit. Kavni pilingi so namreč izjemno uspešni v boju s celulitom. Če se želite celulita popolnoma znebiti, boste morali paziti tudi na prehrano, popiti dovolj vode in se dovolj gibati, kavni piling pa vam bo pomagal pri doseganju še boljših rezultatov.

Potrebujete:

½ skodelice kave

2 žlici rjavega sladkorja

3 žlice oljčnega olja

Postopek:

Zmešajte vse sestavine in nato zmes nanesite na mokro kožo. Dobro vtrite v kožo, zmasirajte ves predel, ki ga boste depilirali, nato pa sperite z mlačno vodo.