Volkswagen ID.code

Avto, ki se pogovarja z voznikom in okolico

U.P.
4. 5. 2024, 10.15
Deli članek:

Volkswagen je na letošnjem pekinškem avtomobilskem salonu predstavil nenavaden koncept ID.Code, ki je navzven videti kot običajen športni terenec z običajno potniško kabino, pod površjem pa se skriva skoraj znanstvenofantastična tehnologija.

VW
VW ID.code

ID.code ima namreč sistem 3D Eyes, ki »gleda« bližajočega se voznika. Gre za del celovitega, interaktivnega sistema osvetlitve, ki si ga Volkswagen predstavlja kot del avtonomne prihodnosti. Med žarometi ima dolg bel trak, ki se imenuje Light Cloud in je sestavljen iz 967 LED-diod, ki lahko med drugim ustvarijo oči v obliki črke U, ki dajejo videz gledanja v različne smeri.

VW
VW ID.code

Deluje v povezavi s svetlobnim zaslonom v spodnjem delu prednje maske, ki je, ko je izklopljen, videti kot običajen del avtomobila. Ko je vklopljen, lahko prikaže karkoli, od vremenskih poročil do sezonskih slik, kot so cvetovi češenj spomladi, omogoča pa tudi komunikacijo z okolico. Če mu drug avto odstopi prednost, se lahko na zaslonu v znak hvaležnosti prikaže srček. Komunicira lahko tudi s pomočjo posebnih oken, imenovanih Smart Windows. V pikah na steklu lahko okna prikažejo avatarja v podobi človeka, ki lahko začne pogovor, ko se mu kdo približa.

Množica kamer in senzorjev daje ID.code avtonomno funkcionalnost četrte ravni. Potniki na sprednjih sedežih se lahko zavrtijo za 180 stopinj in se pogovarjajo s potniki zadaj, medtem ko avto vozi. Prav tako se je mogoče pogovarjati z avtomobilom oziroma njegovim avatarjem s človeško podobo, ki se prikaže v razširjeni resničnosti na vetrobranski šipi. ID.code je za zdaj izključno konceptno vozilo. Pogonski sklop ni omenjen niti niso omenjeni možni proizvodni načrti, čeprav je Volkswagen trdno prepričan, da ID.code kaže na prihodnost podjetja na Kitajskem.

VW
VW ID.code