Bo postala prepoznavna?

Piran je dobil svojo sladico s solnim cvetom in pozabljeno vrsto oljk

Biljana Pavlovič
4. 12. 2023, 19.58
Deli članek:

Po blejski kremni rezini, prekmurski gibanici in še kakšni drugi prepoznavni slovenski sladici pobudniki in ustvarjalci piranske š’torte, ki so jo pretekli teden premierno predstavili v Mestni kavarni Piran, upajo, da se bo tudi ta nekoč vpisala na slovenski zemljevid prepoznavnih slaščic.

Tomaž Primožic/FPA
Š'torta je nastala po recepturi kuharskega mojstra Kristiana Zuleta iz piranske Stare gostilne.

Prireditev ob deseti obletnici Mestne kavarne Piran letos oktobra so zaključili z obljubo, da bodo kmalu predstavili nekaj posebnega – sladico s plemenitim pomenom. To obljubo so tudi držali, v drugi polovici preteklega tedna so predstavili zelo posebno sladico, ki se s svojima osnovnima sestavinama, piranskim solnim cvetom in pozabljeno vrsto oljk štort, poklanja piranski dediščini solinarstva in oljkarstva. Hkrati bo š'torta prispevala k dobrodelnosti. Slednji so v podjetju Tim International, ki upravlja Mestno kavarno, sicer zavezani že kar nekaj časa in tokrat bodo celoten izkupiček od prodaje š'torte (do 15. aprila prihodnje leto) namenili humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica. Tortica bo na prodaj od 1. decembra, njena cena bo 5,90 evra, okusiti pa jo bo mogoče tudi na Festivalu penin v Portorožu in v skladišču Grando v sklopu programa Morje zimskih doživetij.

Tomaž Primožic/FPA
Torta je dobila ime po pozabljeni vrsti oljk štort.

Toda kako je pravzaprav nastala ideja za piransko sladico – š'torto? »V našo kavarno prihaja ogromno turistov, tudi Slovencev, in vsi bi radi nekaj sladkega pojedli. 'Kje imate blejsko kremno rezino, kje imate prekmursko gibanico ...' nas sprašujejo. Zaradi teh vprašanj smo prišli do ideje piranske tortice in do š'torte, ki nosi odtis Pirana,« je povedala mlada vodja Mestne kavarne Jelena Arsić in dodala, da imajo ambiciozne načrte, da bi sladico kot simbol mesta Piran uspeli prodajati tudi drugod in širše promovirati.

Tomaž Primožic/FPA
Torto so začeli prodajati 1. decembra.

Predstavitve se je udeležila direktorica Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič, ki je v kratkem nagovoru poudarila prav pomen kulinaričnih produktov na turistični destinaciji Piran. »V veliko veselje mi je, da danes, v zelo kratkem času po nastopu mojega mandata v vlogi direktorice, lahko na naši turistični destinaciji ponudimo že eno izvrstno dodano vrednost mestu Piran,« je povedala in poudarila, da je kulinarika eden najpomembnejših turističnih produktov te destinacije in si jo želijo tudi v prihodnje razvijati.

Piranski podžupan Christian Poletti pa je izpostavil pomen povezanosti z lokalno skupnostjo: »Sodelovanje z lokalno skupnostjo je Mestna kavarna v preteklosti že večkrat dokazala in to še vedno dokazuje. Na gostinskem, lokalnem delu je v mestu sicer treba še veliko narediti. Mestna kavarna pa je dokaz, kaj se da narediti.«