Vsestranska rešitev

Zažgane ponve lahko čistimo tudi z mehčalcem

Mare Koren
3. 12. 2023, 14.01
Deli članek:

Mehčalec vsi spretno uporabljamo za mehčanje perila, no, velikokrat tudi za to, da oprano perilo lepše diši. Veste, da lahko z njim osvežite vonj sedežne garniture in preprog ter poskrbite za zažgane ponve?

Dreamstime
S pomočjo mehčalca za perilo boste odstranili tudi zažgane ostanke hrane.

Da, mehčalec za perilo je veliko bolj vsestranski, kot si mislimo, poleg čudovitega vonja je uporaben tudi v kuhinji, kopalnici, dnevni sobi in še kje. Na spletni strani Bright Side so predstavili nekaj uporabnih nasvetov, pri katerih se lahko z mehčalcem obvarujete tudi pred komarji, uredite lase punčkam Barbie, lažje odlepite nalepke na steklu …

Se vam je prismodilo mleko?

Uh, pri zažganih posodah gre po navadi za precej slabe volje. Ne glede na to, ali se je prismodilo mleko, testenine, riž ali meso. Seveda se zažganih loncev in ponev običajno kar takoj lotimo z žičnato gobo, a ta lahko velikokrat lonce še bolj poškoduje kot pa ostanki hrane. Preizkusite naslednji trik: v posodo z zažganimi ostanki hrane nalijte zgolj toliko vode, da prekrije sledi, nato pa dodajte 50 mililitrov mehčalca. Pustite stati čez noč, zjutraj pa posodo operite kot običajno.

Očistite leseno pohištvo

Strokovnjaki za čiščenje predlagajo uporabo mehčalca za čiščenje lesenega pohištva. Nekaj kapljic mehčalca namesto detergenta kanite v vodo, s katero ste želeli očistiti pohištvo. Ta bo nežno odstranil vso umazanijo, prav tako bo hitro opravil s prahom, saj bo deloval po principu statične elektrike. Mehčalec prav tako ne bo poškodoval površine, saj ne vsebuje močnih kemikalij, kot različni detergenti in čistila, prav tako bo za seboj pustil prijeten, svež vonj.

Odstranite nalepke

Odstranjevanje nalepk in cen s porcelana ali steklenih površin oziroma kozarcev je pogosto trdovratna nadloga za vsakogar. Lepilo je namreč izjemno močno, papir, na katerega je nanešeno, pa se pri odstranjevanju trga. Uporabite naslednji trik: mehčalec pomešajte z vodo v razmerju 50 : 50 in nalepko dobro premočite. Odstranjevanje bo tako mnogo lažje. Ta trik je zelo uporaben tudi pri odstranjevanju starih vinjet.

Odstranite vodni kamen

Madeži vodnega kamna se povsod hitro poznajo. Vidni so na ogledalih, steklenih pregradah v tuš kabinah, na pipah, v umivalnikih … Odlična rešitev za odstranjevanje trdovratnih madežev vodnega kamna je sicer kis, če pa ga nimate pri roki, se lahko čiščenja lotite z mehčalcem. V pršilko za čiščenje dodajte enako razmerje vode in mehčalca ter z mešanico popršite površino, nato pa z gobico nežno podrgnite in sperite.