Zanimivosti

Novi Sad med božično-novoletnimi prazniki postane bleščeča pravljična dežela

Oglasno sporočilo
22. 11. 2023, 14.50
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 10.36
Deli članek:

Obisk Novega Sada v decembrskem času je kot vstop v pravljico, kjer mesto zasije v blišču lučk in vonju cimeta ter seveda tudi arom prave srbske kuhinje, ki jo Slovenci tako obožujemo. Za vas smo pripravili lep spisek razlogov, zakaj bi moral razmisliti o tem, da obiščete srbske “Atene” prav v času prazničnega decembra, ali morda v leto 2024 skočite v središču tega čudovitega mesta, kjer imajo tako radi slovenske turiste.

Mesto se v decembru preobrazi v bleščečo deželo svetlobe. Glavne ulice, trgi in parki so okrašeni z bleščečimi lučkami, ustvarjajoč pravljično atmosfero. Sprehod po mestu je kot potovanje skozi svetlobo in barve.

Sejmi

V decembru mesto oživi z božičnimi sejmi, kjer lahko najdete unikatna darila, okusite lokalne dobrote in občutite pristno božično vzdušje. Sejmi ponujajo pestro paleto ročno izdelanih izdelkov, božičnih okraskov, prigrizkov in toplih napitkov.

Glavni mestni trg bo tudi letos dodatno popestril festival bonbonov, tort, pesmi in nasmehov – »Novosadski Zimzoland«, ki bo letos potekal od 25. novembra do 26. decembra. Božični sejem je odlična priložnost še za zadnje nakupe daril, s katerimi lahko razveselite svoje najdražje.

Tudi najstarejša tržnica v mestu (ki sicer enkrat na mesec poteka vse leto) bo v decembru dvakrat, 1. in 29., za vse, ki iščete izdelke malih proizvajalcev, odprta na »Nočnem bazarju« na Riblji pijaci, kar je tudi odlično ogrevanje v novoletna obdarovanja. Na bazarju je vedno tudi bogata kulinarična ponudba ter odlična zabava.

Posebnost Novega Sada se kaže v tem, da je praznično čarovnijo mogoče občutiti na več lokacijah, zato pred trgovskim centrom Promenada pričakujete zimski festival - "Božične čarovnije", ki bo tam potekal od 1. decembra do 10. januarja 2024.

Druženje in koncerti

Decembrski čas v Novi Sad prinese tudi občutek skupnosti. Ljudje se zbirajo na trgih, da uživajo v skupnih doživetjih, delijo smeh, toplino in veselje. Dogodki, kot so glasbeni koncerti, predstave in prireditve, prispevajo k pristnemu občutku povezanosti. V pričakovanju novega leta se organizirajo dobro obiskane in priljubljene dnevne zabave v gostinskih lokalih v Novem Sadu in okolici.

Veselje za najmlajše

Otroci pa se brez dvoma najbolj razživijo in povežejo na pravljičnem drsališču »Ledeni gozd« ali »Ledena šuma«, ki ga najdete v Donavskem parku od 15. decembra do 14. januarja. Če bo zapadel sneg, pa nikar ne izpustite obiska obronkov Fruške gore, kjer je raj za ljubitelje sankanja in pohodništva.

Skok v leto 2024 v Petrovaradinski trdnjavi

V pričakovanju novega leta organizirajo dobro obiskane in priljubljene dnevne zabave v gostinskih lokalih v Novem Sadu in okolici. Skok v novo leto bo ponovno vključeval praznovanje na prostem 31. decembra v Podgrađu, drugi največji trdnjavi v Evropi - Petrovaradinski trdnjavi, 13. januarja pa v notranjih prostorih po mestu, z edinstveno kombinacijo vizualnih in uprizoritvenih umetnosti. V preteklih šestih letih je »Dobrodošli« potekal na skoraj 40 lokacijah: Petrovaradinska trdnjava, Sinagoga, Okraj, Cerkev Marijinega imena, Reformirana cerkev, Tovarna SKCNS, mreža kulturnih postaj in drugo.

Zato, če imate radi pravljične zimske utrinke, toplino lučk in vonj po božičnih začimbah, je Novi Sad v decembru zagotovo destinacija, vredna obiska.