Zanimivosti

Gremo na jesenski FOTO potep!

Vsebino podpira: Petrol d. d.
22. 11. 2023, 13.10
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 13.59
Deli članek:

Ko nizko sonce poljublja vrhove dreves, živali zbirajo hrano za zimo, svoj običajni tempo pa malce upočasnimo tudi ljudje, narava kar kliče po tem, da jo ovekovečite na fotografijah. Če vas v teh sončnih dneh srbijo prsti, se s prijatelji odpravite na foto potep v divjino. Vaša druščina lahko med seboj tekmuje, komu bo uspelo ujeti najlepši prizor.

Petrol d. d.

Z nižjimi temperaturami običajno upada tudi želja po druženju na prostem. A naj kratki dnevi ne poženejo tudi vaše prijateljske skupine v (ne)družaben zimski (ne)spanec! Predlagamo vam družabno igro, za katero ne potrebujete figuric, samo fotoaparat ali mobilni telefon z dobro kamero, nekaj prigrizkov in vozilo, ki ima dovolj prostora za vse.

Na jesenskem foto potepu se lahko vaša družba resnično spozna, poveže in skupaj uživa na prostem. Ne veste, kam bi se odpravili? Imamo nekaj dobrih idej! Najprej pa poglejmo, kako se sploh pripraviti na najbolj zabaven foto lov.

Prvi korak: temeljite predpriprave

Petrol d. d.

Začnite z izbiro primernega dne. Za lepe fotografije so najboljši delno oblačni in suhi dnevi, ko se sonce igra s sencami in ustvarja kontraste. Za pester, a ne prenaporen fotopotep si rezervirajte tri do šest ur, seveda pa to lahko povsem prilagajate svojim urnikom. Nato izberite zanimivo in dostopno lokacijo, kjer boste našli fotogenične motive. Da bi bilo bolj zanimivo, pa si zadajte še foto naloge. To je lahko tekma za najboljši posnetek rastline ali živali, iskanje najbolj smešnega motiva, ali pa slikanje novih profilnih fotografij za družabna omrežja.

Napolnite naprave, se toplo oblecite in obujte, prtljago pa zložite v prtljažnik, da vam bo v kabini ostalo dovolj prostora za varno in udobno vožnjo. Založite se s toplimi napitki in prigrizki, poskrbite za zimsko opremo vozila ter vanj natočite visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max. To vozilu tudi v hladnejših mesecih zagotavlja optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja. Manjša poraba pa pomeni tudi nekaj več prevoženih kilometrov.

Poženite se za nosom in objektivom

Petrol d. d.

Kočevski Rog je pristno divja destinacija z nizkimi jesenskimi meglicami, gozdno roso, neokrnjeno naravo in čudovitimi prizori za vse pristaše fotografije. Tu boste v objektiv ujeli stara drevesa, temnozeleno praprot, morda pa tudi kakšno divjad, ki bo zvedavo preverjala, kaj moti njen mir. Pot vas lahko popelje tudi do slikovite Baze 20, glavnega partizanskega štaba iz druge svetovne vojne. Tam si lahko ogledate razstavo o zgodovini teh objektov, zunanjost hišk pa je prava mistična kulisa za nepozabne fotografije.

Na učnih poteh po ljubljanskem Barju lahko v objektiv ujamete najrazličnejše vrste ptic, kačjih pastirjev, žab, žuželk in srnjadi, ob večerih pa morda še kakšnega netopirja v letu. Tu je pravi paradiž za vse ljubitelje fotografije, seveda pa pazite, da živali ne vznemirjate ali vdirate v njihov življenjski prostor.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Ko se čez Slovenijo razprostre jesen, Gorenjska s svojimi razgledi resnično spominja na platna starih slikarskih mojstrov. Že vzpon na prelaz Vršič in spust v dolino Trenta sta polna lepote, sinje modre in smaragdne brzice Soče pa so prava poslastica za oči in fotoaparate. Zdi se, da se tej reki nenehno mudi v nižje ležeče kraje, a nas Velika in Mala korita Soče prav vsak dan v letu pričakajo z razgibano kombinacijo vode in kamna. Tudi romantično megleno umetno jezero Kreda v dolini Radovne je kot eden najlepših skritih biserčkov v Sloveniji vredno ogleda. Za pohodništva vešče skupine pa je planina Javornik, princesa slovenskih hribov, nedvomno mikavna destinacija za fotografijo nad oblaki.

Petrol d. d.

Fotopotep pa lahko organizirate tudi v urbanem okolju mest, kot so Ptuj, Celje, Ljubljana, Koper in Novo mesto. Ptice in veverice, edinstvene rastlinice, mestni parki in zelenice, lokalne arhitekturne posebnosti in še veliko drugega čaka na pozornost vašega objektiva. Polja okoli mest jeseni kar vrvijo od življenja, prav tako morebitni bližnji griči ali ribniki, ki jih najdete celo v ljubljanskem Tivoliju ali pa malce dlje v dolini Drage pri Igu. Za bližnje portrete najrazličnejših zverinic pa se odpravite v Živalski vrt Ljubljana ali SIKALUZOO v Radencih.

Petrol d. d.

Povratek še ne pomeni konca

Po vrnitvi domov boste z glavo in pomnilnikom, polnima vtisov, podoživeli svojo pot in uredili fotografije. Priredite slavnostno podelitev nagrad, zamenjajte profilne slike, okrasite stene, ali pa zberite svoje vtise v albumih. Te fotografije so vaše darilo drug drugemu. Ne le kot spomin na trenutke, ki ste si jih delili, temveč tudi kot zaveza za prihodnje odprave! Z njimi boste okrepili prijateljske vezi, se izrazili s pomočjo fotografskega objektiva, se zbližali z naravo in ustvarili spomine, ki bodo tudi v najtemnejših zimskih nočeh greli vaša srca. Kaj pravite – gremo?

Vsebino podpira: Petrol d. d.

X