Zanimivosti

Naredite lepotno nego bolj ekološko prijazno

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
9. 5. 2023, 17.00
Posodobljeno: 1. 8. 2023, 08.48
Deli članek:

Z vsakim letom je podnebna kriza bolj v ospredju. In ne glede na to, kako majhne se v primerjavi s herkulskimi težavami, s katerimi se spopadamo kot družba, morda zdijo naše individualne odločitve, so pomembne.

Profimedia
ženska

V tem duhu je eden od bistvenih stebrov, ki ga moramo upoštevati, tudi naša lepotna nega. Natančneje, kaj kupujete in kako pogosto ter ali po uporabi to konča na odlagališču. Kajti lepotna industrija je med največjimi onesnaževalci na svetu. Po podatkih Euromonitorja International je bilo samo v letu 2018 po vsem svetu prodanih 152,1 milijarde enot embalaže za lepoto in osebno nego, od katere večina ne bo nikoli reciklirana.

Trajnost je tako postala eden izmed glavnih poudarkov pri potrošniških izdelkih. Trajnost v lepotnem svetu pomeni, da delo, ki se opravlja zdaj – viri, ki se pridobivajo, stvari, ki se izdelujejo – ne bo ogrozilo sposobnosti ljudi, da to počnejo tudi v prihodnosti. Spremembe utegnejo biti včasih malce zastrašujoče, ampak okoljevarstveno ozaveščen potrošnik in strast do svoje lepotne nege se ne izključujeta; v resnici gre za iskanje boljših alternativ.

PORABITE, KAR IMATE

Prvi korak k temu, da bo vaša lepotna nega bolj okolju prijazna, je: porabite vse, kar imate, preden kupite nadomestne izdelke. Če vam česa ne uspe uporabljati, dajte izdelku t. i. drugo življenje, tako da ga morda podarite prijateljici, ki ga bo uporabljala.

KUPUJTE BOLJ ETIČNO, BOLJ OKOLJU PRIJAZNO IN MANJ

Pri krmarjenju po prenasičenem trgu lepote in osebne nege bi morala biti embalaža prva, ki ji namenite pozornost. Iščite nekaj, kar je v embalaži, ki jo je mogoče kompostirati, zlahka reciklirati, znova napolniti ali ponovno uporabiti – ali še bolje, iščite izdelke brez embalaže. Pri embalaži poiščite bolj trajnostne materiale, ki jih je lažje reciklirati, kot so aluminij, bambus ali steklo. Pomembne so tudi formulacije pri izdelkih, a jih boste sami težko dekodirali. Za recikliranje in razumevanje so lahko v pomoč simboli, odtisnjeni na embalaži, kot sta zelena pika ali zajček v skoku (leaping bunny).

Dreamstime
ženska

ZMANJŠAJTE PORABO

Kdaj ste nazadnje, preden ste kupili novo šminko, staro porabili čisto do konca? Seveda imamo radi različna ličila, ampak kako pogosto se nam zgodi, da do konca porabimo paleto za ličenje, bronzer ipd.? Najboljša stvar, ki jo lahko vsakdo naredi, je, da uporabi tisto, kar ima, preden kupi kar koli drugega, ne glede na to, ali je okolju prijazen izdelek ali ne. In potem res premislite, kako je lahko vaša zamenjava za ta izdelek bolj trajnostna. Prav tako začnite iskati izdelke z večnamembnostjo – na primer rdečilo, ki ga lahko uporabite tudi kot senčilo za veke in podobno. Eno glavnih področij, ki jih je treba spremeniti, so izdelki za enkratno uporabo. Mokri robčki se uporabljajo le trenutek, potem jih zavržete in jih ni mogoče reciklirati.

ZNOVA UPORABITE IN NAPOLNITE

Ko je ponovno polnjenje zasnovano premišljeno, že od samega začetka zmanjša količino izdelanih ali ekstrahiranih materialov. Dobra novica je, da vse več podjetij prehaja na različice izdelkov za nego kože, ličil in las, ki jih je mogoče znova napolniti, zato imate dandanes že malce bogatejši izbor izdelkov, ki omogočajo, da kupite samo del izdelka in ne celotne embalaže.

NAJ BO VSA VAŠA KOPALNICA OKOLJU PRIJAZNEJŠA

Toda težava niso samo lepotni izdelki. Pravzaprav daleč od tega, a kopalnica je odlična za začetek. Najprej uporabite tisto, kar imate, nato te izdelke zamenjajte z alternativami za večkratno uporabo. Nekaj priljubljenih: britvice iz nerjavečega jekla, mila in šamponi, zobne ščetke, paste ter menstrualne spodnjice in skodelice. Prav tako moramo pogledati na vire, ki jih v kopalnici uporabljamo, to sta voda in toplota. Če tega še niste storili, zaprite vodo iz pipe, medtem ko si kot del svoje jutranje in večerne nege kože umivate obraz, ali pa si umijte obraz pod prho, medtem ko čakate, da se vpije balzam za lase. Zmanjšanje porabe vode, tako kot ustvarjanje okolju prijaznejše nege kože, je drobno dejanje, vendar se dolgoročno vse sešteje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!