Starodavno sladilo

Ne pozabite na pastinak in pripravite okusne jedi

Mare Koren
19. 11. 2022, 21.20
Posodobljeno: 19. 11. 2022, 21.21
Deli članek:

Lahko bi rekli, da je videti kot brezbarvna različica korenja, a je povsem drugačno živilo, z drugačnimi lastnostmi. Čas je, da ga pripravite.

Dreamstime
Pastinak je izjemno bogat z vlakninami.

Čeprav je pastinak po okusu izjemno sladek, njegova zunanja podoba tega niti malo ne nakazuje. Zanimivo je, da so ga v Evropi, dokler niso poznali sladkorja, uporabljali za sladilo. Tako je v starih receptih naveden pri pripravi tort, marmelad, sirupov in sokov. Danes ga uporabljamo predvsem pri pripravi juh in enolončnic, odličen pa je tudi pečen v pečici, kot priloga k mesu.

Vlaknine in folati

Pastinak je izjemno bogat z vlakninami. Strokovnjaki menijo, da z njegovim uživanjem zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Znižuje raven nevarnega holesterola in je dober za srce. Odlična izbira je tudi pri dietah, saj nas bo nasitil za dlje časa in prav zaradi velikega deleža vlaknin poskrbel, da ne bomo imeli težav s prebavo. Folati, ki jih vsebuje pastinak, spadajo med vitamine skupine B. Zaradi njih uživanje pastinaka priporočajo nosečnicam in ženskam, ki želijo zanositi. Sicer sodelujejo pri proizvajanju energije v telesu in so izjemno pomembni za delovanje živčnega sistema.

Dreamstime
Okusna pastinakova juha.

Kuhan, pečen ali surov

Pastinak je mogoče pripraviti na različne načine. Največ blagodejnih snovi boste zaužili, če si boste privoščili surovega, lahko pa ga pripravite tudi drugače. V nadaljevanju je nekaj napotkov.

Sirove, zelenjavne in sadne plošče

Surov koren pastinaka, narezan na kolobarje ali palčke, lahko ponudite ob zelenjavnih narezkih in tako ga bo marsikdo z zanimanjem pokusil. Odlično se obnese tudi na sirnih ploščah in v družbi orehov ter drugih oreščkov, pri čemer poskrbi za nevtralizacijo močnih okusov. Pokusite ga denimo tudi na nabodalih z ananasom, jabolki, jagodami in grozdjem.

Solate

Zagotovo ne boste zgrešili, če boste nekaj nastrganega pastinaka dodali k solati iz redkve ali korenja. Nič manj okusna pa ne bo solata iz rdeče pese s tem dodatkom. Preizkusite pastinak v kombinaciji z grenkim radičem; sladko-grenka kombinacija se dopolnjuje s kakovostnim oljčnim oljem, domačim jabolčnim kisom ali sokom limone.

Dreamstime
Posušen pastinak.

 Sok

Pastinak lahko uporabite v sokovniku, a pazite, saj ima izjemno močan okus in aromo, zato ga redčite ali zmešajte z drugim sokom, denimo jabolčnim, višnjevim, korenčkovim, grozdnim.

Pripravite moko

Koren pastinaka posušite in zmeljite v prah, ki ga uporabite kot začimbo ali moko. Moko uporabite za pripravo kruha ali peciva. Dodajte nekaj žitne moke.