INTERVJU

Zdravo življenje, vadba, odrekanje? Zakaj ne dosegaš rezultatov?

Tadeja Vaupotič
24. 8. 2022, 08.37
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 08.56
Deli članek:

Pogovarjali smo se z Nušo Gnezda, diplomirano fitnes trenerko, ki se posveča predvsem pripravi vadb in celostnih načrtov za zdrav življenjski slog, zlasti za nosečnice in mlade mamice. Je lastnica znamke FITMAMI in spletnega programa, v katerem je že več kot 15 tisoč žensk in mamic. Njena filozofija je, da morata šport in vadba sovpadati z življenjem mamice, nikakor pa ji ne smeta biti v breme. To lahko dosežemo samo tako, da ji ponudimo vadbo, ki ji bo v veselje, je ne bo dodatno izčrpala in ji bo dala energijo ter telesne rezultate.

Arhiv Svet24

Pozdravljena, Nuša. Sloviš po tem, da razbijaš mite na zabaven, a zelo poučen način. Ob tvojih videih se, priznam, večkrat nasmejim, ampak se mi informacije tako še bolj vtisnejo v spomin. Ves čas se zdi, da se vrtimo v začaranem krogu. Prehrana, vadba, odrekanje … Zakaj misliš, da večini ljudi ne uspe doseči rezultatov, čeprav je na voljo toliko informacij o zdravem življenju?

Ker je v teoriji vse tako lahko, v praksi pa vsi tisti nasveti pogrnejo. Kaj kmalu vidimo, da se življenje ne bo kar ustavilo in počakalo, da vpeljemo vanj vseh 100 sprememb naenkrat in ga kompletno spremenimo.

Kako pa bi se to dalo spremeniti?

Da ljudem damo breme z ramen. Da jim povemo, da ni treba vsega takoj. Že če spremenimo en odstotek na dan, bo to, karikirano, v enem letu za 365 odstotkov bolje. Seveda ne moremo delati sprememb vsak dan, ampak če začnemo z majhnimi premiki, bodo čez čas postali veliki.

Ljudje v teoriji vedo, da je povsod treba počasi in da ne moremo iz študentskega dela skočiti v direktorjev stolček. Otroke učimo, da je treba najprej poznati črke, preden berejo knjigo ... Ko gre za spremembo življenjskega sloga, bi se pa v enem dnevu prelevili iz lenuha na kavču v vrhunskega športnika.

Kje delajo moški, ženske ali recimo mlade mamice največ napak?

Ljudje se zgledujejo po vrhunskih športnikih, po ljudeh, ki jim je takšno življenje služba (trenerji), ki se že vse življenje ali veliko časa ukvarjajo z nekim športom. In potem bi jih radi posnemali, ne upoštevajo pa, da imajo vrhunski športniki samo to »službo«, nimajo zraven še osemurnega delovnika, ne vedo, da imajo v urniku načrtovan točno določen počitek, jedilnik, ki pokriva tovrstne aktivnosti ... Da imajo kolegi več kondicije, več izkušenj s športom, ki so se ga oni pravkar lotili.

Kaj pa je ključ do uspeha? Kaj je res tisto, kar lahko ljudem pomaga?

Nisem povsem prepričana, ampak ljudje potrebujejo usmeritev, ki sovpada z življenjem. Velikokrat ne vedo, da bi radi samo več energije in dovolj moči, da se lovijo s svojimi otroki brez bolečin. Ne vedo, kaj za seboj potegne veliko športa. Še vedno je prepričanje, da si bolj zdrav, če več športaš, ne glede na vse. 

Ljudje potrebujejo aktivno življenje, ampak takšno, da jim ne povzroča še več stresa ob že tako težkem tempu.

Ja, s tem se strinjam. Imaš morda za naše bralce kakšne čisto konkretne nasvete?

Vzemite si 10 do 20 minut in naredite nekaj vaj za hrbet, sčasoma podaljšujte čas. Tudi sama imam petminutni izziv, da ljudje vidijo razliko med petimi minutami in nič. Hitro jih pritegne in podaljšajo čas. Ni treba vaditi eno uro za rezultate, to je zmotno prepričanje.

Namesto štirih kav na dan popijte dve in sčasoma eno. Ni se treba kavi takoj odpovedati. Stresno je tudi, če kar nenadoma prekinemo 20-letno rutino. Popijte skodelico kave ali dve do 12. ure in potem nič več. Tako bo spanje veliko boljše.

Namesto 1,5 litra gazirane pijače spijte liter vode in si pustite nekaj gazirane pijače (2 dl) za užitek. Tako boste imeli občutek, da niste čisto odrezali svoje najljubše pijače.

Če imate pred hišo hrib, a za hojo do vrha porabite eno uro, potem velikokrat raje ne greste zaradi pomanjkanja časa, kondicije. Kje pa piše, da je treba priti do vrha? Pojdite do polovice, se obrnite in pojdite dol. Nikjer ne stoji policija, nihče ne pregleduje, ali ste prišli do vrha. Vse to so vzorci, ki nas omejujejo.

Pri prehrani poskusite najprej z enim obrokom. Raje, kot da prosite za jedilnike, se počasi naučite, kakšen je popoln obrok. Še vedno si pustite prostor za svoje najljubše jedi. 

Če bi se radi od Nuše naučili še več, ste vabljeni na
Dan miganja ZAME 
v Arboretum Volčji Potok
v soboto, 10. septembra.
Njeno predavanje z naslovom »Ne še eno dolgočasno predavanje o zdravem načinu življenja«
bo na sporedu ob 11.45. Še vedno so na voljo brezplačne vstopnice.
Kako do njih, izveste na 
www.danmiganjazame.si

Zadnjič si objavila zapis, da vsem gibanje pač ni najljubša stvar na svetu in da se tega »svetovalci« premalo zavedajo. Kaj si mislila s tem?

Veliko trenerjev se ne zaveda, da gibanje ni vsem v veselje. Mislijo, da stranke z izjavami, kot je: Bodi hvaležen, da si živ, da se lahko gibaš, motivirajo. In večina, ki to govori, obožuje trening večkrat na dan.

Če obožuješ telovadbo, je seveda zelo preprosto naravnost iz postelje na Šmarno goro ali na trening. Če sovražiš gibanje, pa je to sol na rano.

Ljudje se zavedajo, da se morajo gibati, zato jih podprimo in jim ponudimo rešitev, namesto da jim recimo govorimo: »Če jaz lahko, lahko tudi ti!«, »Vstani prej in si naredi popoln, fotogeničen zajtrk.«, »Imej 100-odstotno urejeno prehrano.«, »Prioriteteeee!«, »Ne želiš si dovolj!«