Samooskrba

Ali je možno zavarovati tudi sončno elektrarno?

Mojca Zemljarič
21. 8. 2022, 16.35
Deli članek:

Prvi val nameščanja panelov sončnih elektrarn (SE), zlasti na strehe objektov, je Slovenijo zajel že pred dobrim desetletjem.

Shutterstock
Sončna elektrarna na hiši.

Ponoven zagon in veter v jadra je razmišljanju o samooskrbi, tudi z električno energijo, dala najprej covidna kriza, ko je nekaterih izdelkov na policah trgovin začelo zmanjkovati, zadnje leto pa vojna v Ukrajini, ko so obenem poskočile tudi cene energentov.

Kako in kje zavarovati?
Paneli na strehah objektov, ki proizvajajo električno energijo, predstavljajo tudi požarno tveganje. Tokrat smo preverjali možnosti zavarovanja objektov, če so na njih nameščene sončne elektrarne (SE). Je zavarovanje zato dražje? Pri Zavarovalnici Sava bo premija za kritje tveganja požarne varnosti, če se zavarujeta nepremičnina in SE hkrati, višja za deset odstotkov. Zavarovanje SE je sicer odvisno od več dejavnikov. Najprej, kje je nameščena, kakšna je njena moč in katera tveganja lastnik oziroma imetnik zavaruje. Za tako imenovane samooskrbne manjše naprave, ki so na strehah hiš, garaž, gospodarskih poslopij, se police običajno sklepajo v okviru zavarovanja doma.

CENA SE SPREMINJA

Odvisna je od več dejavnikov, na primer kje je sončna elektrarna nameščena, kakšna je njena moč, katera tveganja lastnik zavaruje …

»Za primer zavarovanja požarne varnosti zavarovalno vsoto objekta in SE seštejemo (denimo 100 tisoč in 12 tisoč evrov), skupna zavarovalna vsota tako znaša 112 tisoč evrov. Razlika v plačilu premije je v tem primeru okoli 10 odstotkov. Pri nas je v okviru paketnega zavarovanja DOM možno skleniti tudi zavarovanje strojeloma ali okvare na SE, okvirna premija za napravo v vrednosti 12 tisoč evrov znaša okoli 70 evrov,« so pojasnili v Zavarovalnici Sava.

Lahko se zavaruje vse od A do Ž

Podobno politiko zavarovanja imajo druge zavarovalnice, med njimi Triglav. Če stranka v okviru zavarovanja doma pri njih zavaruje tudi SE (razširitev kritja), se premija poviša za okoli 50 evrov. »Zavarovani so vsi sestavni deli SE, vključno s konstrukcijo, zaščitnimi elementi, števci, krmilnimi in kontrolnimi napravami ter instalacije. Zavarovanje krije škodo zaradi uničenja, poškodovanja, kraje, strojeloma … SE je možno zavarovati za vsa tveganja, enako kot stanovanjski objekt,« so navedli v največji slovenski zavarovalnici Triglav.

Dreamstime
solarni paneli, postavitev

Tudi zavarovalnica Generali manjše SE običajno zavaruje v paketu z nepremičninami. Koliko pri njih to stane, niso navedli, saj je izračun izdelan na podlagi več dejavnikov.

Za večje naprave individualna zavarovanja

Lastniki lahko SE zavarujejo tudi posebej, izven zavarovanja doma, a je pri manjših napravah to neobičajno (čeprav je možno), saj je paketno zavarovanje sicer ugodnejše.

Za večje naprave, ki so namenjene pridobitni dejavnosti (prodaji elektrike), se zavarovanja sklepajo individualno. »Zavarujemo jih po posebnem produktu za fotovoltaiko,« so povedali v Savi. »Premija je odvisna od velikosti in moči SE, objekta, na katerem je nameščena, in tveganj, ki so zavarovana. Ocene o stroških zavarovanja zaradi različnih zavarovalnih variant ni moč podati.«

Za 8,5-kilovatno SE premija 130 evrov

So pa okvirni izračun za ločeno zavarovanje, torej samo SE, izdelali v Zavarovalnici Triglav. »V praksi se stranke največkrat odločajo za zavarovanje sončne elektrarne pred nevarnostmi požara, strojeloma in odgovornosti. Izhodiščna letna zavarovalna premija v takšnih primerih (na primer sončna elektrarna v vrednosti 11 tisoč evrov z močjo 8,5 kilovatov), brez odbitne franšize ter amortizacije pri delnih škodah, znaša približno 130 evrov. Ob tem je treba upoštevati vse popuste (na primer popust Triglav podjetniški komplet), ki navedeno izhodiščno premijo dodatno znižajo.«