Odlični za malico, na poti ali doma

Mandlji za zdrav prigrizek in dobro delovanje možganov

Mare Koren
3. 6. 2022, 05.44
Deli članek:

Mandlji spadajo med izjemno priljubljene oreščke, saj so dobri tudi kot samostojni prigrizek. So odličen vir mineralov, vitaminov, proteinov, vlaknin in drugih snovi, ki pomagajo izboljšati zdravje.

Dreamstime
Mandlji ugodno vplivajo na delovanje možganov in izboljšujejo kognitivne sposobnosti.

Če si želite hiter in zdrav prigrizek v službi, na poti ali doma, so mandlji prava izbira. Če se obremenjujete zaradi maščob, ki jih vsebujejo, naj poudarimo, da so to mononenasičene maščobe, ki so koristne pri delovanju srca in zmanjšujejo možnost srčnih obolenj.

Sladki in grenki

Mandlji rastejo na drevesu mandljevca, ki spada med sredozemska drevesa iz skupine koščičarjev. Obstajata dve vrsti mandljev, in sicer sladki in grenki. Grenki vsebujejo cianovodikovo kislino in presni niso na uživanje. Njihovo esenco destilirajo in jo uporabljajo v dišavah, kremah in raznih čistilih. Sladke mandlje pa uporabljamo v kulinariki, za peko in slaščice. Zmlete v pasto lahko uporabimo za pripravo masla, raznih pralinejev, nadevov ter posebne slaščice, imenovane mandolat, narezani na lističe pa so primerni za oblaganje, garniranje, praženje, soljenje in sladkanje.

dreamstime
Mandlji rastejo na sredozemskem drevesu mandljevca.

Bogato živilo, primerno za vegane

V mandljih je izjemno veliko vitaminov in mineralov ter drugih esencialnih snovi. S 25 grami na dan podvojimo vnos vitamina E, s 50 grami na dan pa zadovoljimo kar deset odstotkov dnevne potrebe po kalciju. Vsebujejo tudi veliko proteinov, vlaknin, kalcija, magnezija, kalija ter antioksidantov.

Odpravite zakisanost

Z rednim uživanjem mandljev boste poskrbeli tudi za zmanjševanje zakisanosti telesa in tako izboljšali delovanje imunskega sistema ter se lažje borili proti infekcijam in boleznim. So odličen vir linolne in linolenske kisline, ki ju telo ne more sintetizirati, obe pa zmanjšujeta vnetja v telesu. Ne pozabimo omeniti, da so odličen vir snovi za zdravje možganov. Vsebujejo namreč hranila, ki pomagajo pri razvoju centralnega živčnega sistema, riboflavin in L-karnitin pa izboljšujeta delovanje možganov. Tako se tvori več povezav, kar spodbuja kognitivni razvoj in preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni.