Pridejo s toplimi dnevi

Veste, kako se obraniti pred komarji

Mare Koren
4. 6. 2022, 16.55
Deli članek:

V toplih dneh pride na plan mrčes. Še posebej so nadležni komarji, ki z brenčanjem motijo otrokov in naš spanec, njihovi piki pa so srbeči in pogosto tudi boleči. Veste, kako se obraniti pred njimi?

Profimedia
Komarje privlačijo predvsem toplota, vonj po potu in večja količina izdihanega ogljikovega dioksida.

Čeprav gre po navadi samo za nadležen in srbeč pik, pa ni nujno zmeraj tako nedolžen. Najhujše posledice pikov teh krvosesov se kažejo v obliki bolezni, kot sta na primer malarija in rumena mrzlica, ki ju komarji prenašajo z okuženih na zdrave gostitelje. A pri nas nista prisotni. Dobro pa je vedeti, kako se izogniti tem nadležnim in nevarnim žuželkam ter na kakšen način lahko zaščitite sebe in otroke.

Nadležni krvosesi

Komarji živijo v skoraj vseh podnebnih pasovih. Aktivni so od zore do mraka, hranijo se z nektarjem in sadjem. Zanimivo je, da pikajo le samice komarjev, saj potrebujejo kri za tvorjenje jajčec oziroma razmnoževanje. Pri piku izločijo protein, ki preprečuje strjevanje krvi in tako omogoča komarju pitje. Prav ta snov povzroča rdeče bulice in tisto nadležno srbečico, v nekaterih primerih celo koprivnico. Komarji so prenašalci malarije, rumene mrzlice in drugih bolezni, saj s pikom obolele žrtve vsesajo parazita in ga vnesejo v kri zdrave žrtve. Posebna pozornost oziroma ustrezna zaščita pred komarji je še posebej nujna za vse tiste, ki potujete v Srednjo Ameriko, Brazilijo, centralno Afriko, v nekatere države Bližnjega vzhoda ali na Indokitajski polotok.

Dreamstime
pik komarja, srbečica

Invazija tigrastih komarjev

Pred leti so se pojavili tako imenovani tigrasti komarji, ki so jih že pred več leti opazili tudi pri nas na Primorskem. Gre za komarje s črno-belimi ali črno-srebrnimi progami na zadku in nogah, ki so k nam prileteli iz sosednje Italije. V primerjavi z navadnimi komarji so tigrasti agresivnejši in žrtve napadajo večinoma podnevi. Njihov pik je bolj boleč, oteklina pa večja in bolj srbi.

Kaj privlači komarje

Žuželke izbirajo svoje žrtve na podlagi vida in vonja. Zaznavajo našo toploto, privlači pa jih tudi vonj potu, večja količina izdihanega ogljikovega dioksida (debelejše osebe, otroci), izločanje mlečne kisline, ki nastane po gibanju, ter vonj bakterij na nogah. Pozorni bodite pri izbiri parfuma ali mehčalca za perilo, saj komarje privlačijo cvetlični vonji. Da bi se vas ti krvosesi čim bolj izogibali, se torej oblecite v svetla oblačila, ne uporabljajte parfumov in se mirno gibajte, da bi se čim manj potili.