Zanimivosti

Čudoviti svet aplikacij na telefonih Huawei

O. S.
16. 5. 2022, 11.37
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 13.15
Deli članek:

Pametni telefoni nudijo neprimerno več od telefoniranja in pošiljanja sporočil. So majhni in zmogljivi žepni računalniki, katerih uporabnost je povezana z dostopnostjo in raznovrstnostjo aplikacij. Tudi v tem Huawei z mobilnimi storitvami HMS ne zaostaja za tekmeci! V nadaljevanju bomo smelo trditev podkrepili.

Na vseh sodobnih telefonih Huawei, med njimi je izredno zanimiv P50 Pro, je mogoče poganjati praktično vse najbolj priljubljene globalne in lokalne aplikacije. Do vsake aplikacije lahko pridete brez zapletenih postopkov, z vsega dvema ali tremi kliki. To si velja zapomniti!

Mobilne storitve HMS se enakovredno kosajo z Googlovimi in so zato odlična alternativa, če vam lakota ameriškega tehnološkega podjetja po podatkih ni najbolj všeč. Iskalnik in zemljevidi Petal nudijo neprimerno višjo raven zasebnosti, kar se vsekakor splača izkoristiti. Kaj pa aplikacije drugih ponudnikov? Nima smisla naštevati vseh vključenih v trgovino AppGallery, ker jih je preprosto preveč. Omenili bomo le najbolj zanimive. Nekaj je tudi takšnih, ki normalno delujejo na telefonih Huawei, prenesti pa jih moramo iz drugih virov, medtem ko okolje aplikacije GSpace omogoči uporabo peščice tesno vezanih na Googlovo okolje.

Na voljo je veliko možnosti, kje najti želene aplikacije, prav tako pa je razumljivo, da se večina uporabnikov s tem noče spopadati. Spoštujemo njihovo željo in zahtevo, da uporabljajo en sam vir, kar je na telefonih Huawei trgovina AppGallery. Ali zadostuje? Gotovo, kajti v primerih, ko iskane aplikacije ni na seznamu, ponudi povezavo do mesta, od koder je prenos mogoč. Tipična primera sta Facebook in Instagram. Ko že omenjamo družbena omrežja – aplikacije Viber, TikTok, Telegram in Snapchat boste našli v omenjeni trgovini. Čakajo vas tudi raznovrstne aplikacije za zabavo in preživljanje prostega časa. Uživate lahko v televizijskih programih, ki vam jih preko aplikacij Neo, Eon ali T-2 tv2go nudi vaš operater, tu pa so še pretočna storitev Voyo, spletni oglasnik Bolha ter celostna ponudba aplikacij za hranjenje kartic zvestobe. Da iger niti ne omenjamo. V trgovini AppGallery je na voljo bogat seznam za različne okuse, med katerimi ne moremo mimo Angry Birds 2, Talking Tom 2, Asphalt 9 in World of tanks. Iger je toliko, da vam bo zmanjkalo časa, če boste želeli igrati vse, ki so vam všeč.

Navigacija v povezavi s potovanji je naslednje pomembno področje, ki si ga vse težje predstavljamo brez telefona na dosegu roke. Poleg Huaweievih zemljevidov Petal sta v trgovini AppGallery neposredno na voljo še aplikaciji za navigacijo Sygic in TomTom Go, ki sta nadvse primerni, ko želimo vodenje brez povezave v internet. Naša največja zavarovalnica je že pred leti predstavila aplikacijo Drajv za spodbujanje varne vožnje in pridobivanje popusta pri sklepanju zavarovalniških storitev. Uganili ste. Tudi ta deluje v okolju mobilnih storitev HMS.

Z navigacijo smo stopili na zahtevnejše področje, saj te aplikacije zahtevajo tesno povezavo z operacijskim sistemom in mobilnimi storitvami, ki ga naredijo uporabne. Bančne in finančne so še za razred bolj zahtevne, a obenem sodijo med tiste, ki svoje mesto najdejo na vsakem pametnem telefonu. Huaweiu je uspelo prepričati večino slovenskih bank in finančnih podjetij, da so v svoje aplikacije integrirale mobilne storitve HMS in njihovo varno uporabo omogočile še na telefonih Huawei. Poleg teh velja omeniti še plačilne storitve mBills, Valu, Curve, Rekono OnePass in Revolut.

Zdaj verjetno razumete. Ni res, da se boste v primeru odločitve za telefon Huawei P50 Pro soočili z izgubo najljubše aplikacije. Resnica je v vseh pogledih drugačna. Aplikacije so na voljo, le da jih prenesete in namestite od drugod in ne iz Googlove tržnice Play. To pa je hkrati svojevrsten izziv in priložnost, da bolje nadzirate nameščene aplikacije ter posredno bolj poskrbite za varnost in zasebnost v digitalnem svetu. Na voljo je torej tretja pot, ki si jo je v dvopolnem svetu sistemov Android in iOS marsikdo srčno želel.

( Avtor: Jan Kosmač)